Najnovije

SAUDIJSKI PRINC ZAPREDIO AMERICI: Imaćete ozbiljne posledice

Saudijski prestolonaslednik Mohamed bin Salman Al Saud zapretio je Sjedinjenim Američkim Državama "ozbiljnim ekonomskim posledicama" jer su planirale da kazne Rijad zbog njegove odluke da smanji proizvodnju nafte, piše Vašington post, pozivajući se na poverljiva dokumenta.

Mohamed bin Salman Al Saud (Foto: Jutjub)

List podseća da je u oktobru prošle godine predsednik DŽozef Bajden upozorio da će se Saudijska Arabija suočiti sa „nekim posledicama“ zbog svoje lobirane odluke OPEK+ da smanji proizvodnju nafte usred visokih cena energenata i predstojećih izbora na sredini mandata u Sjedinjenim Državama. I dok je Rijad javno branio svoje postupke diplomatskim izjavama, prestolonaslednik je privatno zapretio da će suštinski promeniti američko-saudijske odnose i naneti značajnu ekonomsku štetu SAD ako preduzmu takvu akciju.

Depeša američke obaveštajne službe u kojoj se navode prinčeve pretnje izašla je na videlo kao rezultat masovnog curenja poverljivog materijala postavljenog na platformu Diskord. Istovremeno, nejasno je da li su reči princa prenete direktno američkim zvaničnicima ili su presretnute korišćenjem elektronskog prisluškivanja.

Izvor u Savetu za nacionalnu bezbednost SAD rekao je da ne zna ništa o takvim pretnjama iz Saudijske Arabije.

'’Generalno, takvi dokumenti često predstavljaju jednokratni odraz stvarnosti i ne mogu dati potpunu sliku“, rekao je on.

Prema rečima sagovornika lista, Vašington nastavlja saradnju sa Rijadom i smatra ga važnim partnerom za unapređenje zajedničkih interesa na Bliskom istoku.

Početkom oktobra, zemlje proizvođači nafte u alijansi OPEK+ složile su se da smanje proizvodnju za dva miliona barela dnevno, uprkos činjenici da su ih SAD pozvale da to ne čine. U Vašingtonu je ova odluka oštro kritikovana – same SAD su tražile povećanje proizvodnje iz Rijada kako bi pomogle EU da smanji naftu iz Rusije na pozadini njene konfrontacije sa Zapadom. Bela kuća je tada najavila potrebu revizije odnosa sa Saudijskom Arabijom, a Bajden je rekao da ih treba promeniti.

Nove snimke iz Ukrajine pogledajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA