Najnovije

MEĐUNARODNA KONFERENCIJA O KOSOVU: Ko se to boji "velikih tema" i mešanja Rusije!?

PRIŠTINA - Aljbin Kurti, prištinski "premijer", kako prenose prištinski mediji, izjavio je da ne bi podržao međunarodnu konferenciju o Kosovu, te da je potrebno stvari rešiti kroz postignute dogovore u Briselu.
Kurti (Foto: Jutjub)

Kurti (Foto: Jutjub)

Međunarodna konferencija o Kosovu je nešto čega se Kurti i njegovi sponzori sa Zapada očigledno veoma plaše, a postoji nekoliko razloga za to.

Prvo je otvaranje “velikih pitanja” kao što je poštovanje međunarodnog prava, Povelje UN-a, što je teren na kojem bi Priština sigurno izgubila, ali i sama diskusija na ovu temu na nekoj velikoj međunarodnoj konferenciji bi ostavila trajne posledice po šiptarsku stranu, posebno u uslovima kada je “teritorijalni integritet garantovan UN-om” glavni adut Zapada povodom ukrajinskog pitanja.

Sledeći razlog je stavljanje u fokus fakta da nekoliko članica Evropske Unije ne priznaje Kosovo, što je još jedna “velika tema” koju Kurti nikako ne želi niti sme da čuje.

Posebno bi bilo interesantno učešće, na ovoj međunarodnoj konferenciji o Kosovu, mađarskog lidera, Viktora Orbana, lidera zemlje koja je u određenom trenutku priznala “nezavisnost Kosova”, ali koja već duže vreme, kao saveznik Srbije, u EU institucijama i gde god se pita, blokira sve inicijative vezane za fejk-državu.

Takođe, snažan razlog izbegavanja međunarodne konferencije o Kosovu za Prištinu je i to što bi se u jednom veoma “glasnom i jasnom” formatu izlistalo svih 28 zemalja koje su povukle priznanje Kosova i koje bi verovatno istupile na određeni način na samoj konferenciji ili u javnosti tokom trajanja konferencije, a to bi bacilo veliko svetlo na tužan fakt da Kosovo za sve ove poslednje godine “aktivnog otpriznavanja” nije dobilo nijedno novo priznanje.

Takođe, jedan od razloga šiptarskog straha od međunarodne konferencije je i stavljanje u fokus više stotina incidenata i napada na Srbe na Kosmetu u proteklim godinama, gde je prosek skoro dvesto napada godišnje.

Najveći razlog Kurtijevog straha bi svakako bilo neminovno učešće Rusije i Kine kao velesila saveznika Srbije na ovoj konferenciji. 

Učešće Rusije i Kine bi ovu konferenciju uputilo u pravcu rasprave o značaju i ulozi UN-a, generalno značaja međunarodnog prava i okvira za rešavanje kosovskog pitanja, odnosno, one zapadne zemlje koje sponzorišu Prištinu bi bile u opštoj panici zbog promašene uloge Evropske Unije pod čijim pokroviteljstvom se vrše pregovori bez ikakvih konkretnih rezultata i napretka.

Svakako strah od učešća Rusije na prvom mestu je najveći, posebno zbog “ukrajinskih paralela”, kako Kurtija i njegovog genga, tako i njegovih zapadnih sponzora.

Sve u svemu, međunarodna konferencija bi ogolila fakt da za ovih deceniju i po šiptarska ambicija stvaranja države je propala, zato Kurtiju odgovara da se bavi “tricama i kučinama” pod maskom raznih “briselskih dogovora”, da izmišlja i pravi probleme i krizne situacije i tako parcijalno da pokušava uz pomoć svojih šefova i bandita sa Zapada da izgrađuje i nameće svoju fejk-državnost.

Ono što je opasno je fakt što i Kurti i njegovi zapadni sponzori shvataju da su u bezizlaznoj situaciji, a tada, znamo iz pređašnjih iskustava, u nemogućnosti da izbegnu “zakon i red” i da prevare logiku, obično se odlučuju za rat.

Mada, kako stoje stvari, zbog propasti koju prolazi Zapad zbog Ukrajine, Kurtiju je sve jasnije i da od rata ne bi bilo manje-više ništa, tako da mu je možda bolje da ipak porazmisli o “međunarodnoj konferenciji o Kosovu”.

Pročitajte OVDE ko su šefovi Vagnera

Izvor: Pravda.rs

 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA