Najnovije

ŠOKANTNO! Šef BIA Aleksandar Vulin stavljen je pod sankcije Amerike

Šef BIA Aleksandar Vulin stavljen je pod sankcije Sjedinjenih Američkih Država.

Aleksandar Vulin, direktor Bezbednosno-informativne agencije, stavljen je na spisak sankcija Ministarstva finansija SAD.

Na sajtu OFAC-a 11. jula objavljena je sledeća izjava, u slobodnom prevodu:

Kancelarija za kontrolu strane imovine američkog Ministarstva finansija (OFAC) danas je sankcionisala osobu u Srbiji u skladu sa Izvršnom naredbom (E.O.) 14033. Imenovanje Aleksandra Vulina (Vulina) podvlači odlučnost Sjedinjenih Država da pozovu na odgovornost one koji se bave korupcijom. prakse koje unapređuju sopstvene političke agende i lične interese na uštrb mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu.

Ovi koruptivni poslovi olakšavaju ruske zlonamerne aktivnosti u Srbiji i regionu.

„Ministarstvo finansija neće oklevati da cilja na aktere koji zloupotrebljavaju svoje položaje radi lične koristi, istovremeno podrivajući efektivnu i demokratsku upravu na Zapadnom Balkanu“, rekao je podsekretar za trezor za terorizam i finansijsku obaveštajnu službu Brajan E. Nelson.

„Današnjom akcijom Aleksandar Vulin je odgovoran za svoje koruptivne i destabilizujuće postupke koji su omogućili i zlonamerne aktivnosti Rusije u regionu.

ON KORISTI SVOJ POLOŽAJ POLITIČKOG UTICAJA ZA LIČNU I PARTIJANSKU DOBIT
Aleksandar Vulin (Vulin) je umešan u transnacionalni organizovani kriminal, ilegalne operacije sa drogom i zloupotrebu javne funkcije.

Vulin je održavao obostrano koristan odnos sa srpskim trgovcem oružjem Slobodanom Tešićem, zvanim SAD, pomažući Tešićevim ilegalnim pošiljkama oružja da se slobodno kreću preko granica Srbije.

Vulinov postupak je promovisao korupciju u institucijama vlasti u Srbiji. Ova dela uključuju korišćenje njegovog autoriteta za ličnu korist, uključujući umešanost u lanac trgovine drogom. On je koristio svoje javne pozicije da podrži Rusiju, omogućavajući ruske zlonamerne aktivnosti koje degradiraju bezbednost i stabilnost Zapadnog Balkana i obezbeđujući Rusiji platformu za dalji uticaj u regionu.

Vulin je direktor Bezbednosno informativne agencije Srbije, a ranije je bio ministar odbrane i ministar unutrašnjih poslova.

Ove institucije nisu mete ovih sankcija.

OFAC imenuje Vulina na osnovu E.O. 14033 za odgovornost ili saučesništvo u korupciji u vezi sa Zapadnim Balkanom, ili direktnu ili indirektnu umešanost u korupciju, uključujući korupciju od strane, u ime ili na drugi način povezan sa vladom Zapadnog Balkana, ili sadašnjeg ili bivšeg vladinog zvaničnika na bilo kom nivo vlasti na zapadnom Balkanu, kao što su zloupotreba javne imovine, eksproprijacija privatne imovine radi lične koristi ili političkih ciljeva ili podmićivanje.

IMPLIKACIJE SANKCIJA
Kao rezultat današnje akcije, sva imovina i interesi u imovini gore opisane osobe koja se nalazi u Sjedinjenim Državama ili je u vlasništvu ili pod kontrolom američkih lica su zamrznuta i moraju se prijaviti OFAC-u.

Pored toga, blokirani su i svi subjekti koji su, direktno ili indirektno, pojedinačno ili kolektivno, 50 odsto ili više u vlasništvu jednog ili više blokiranih lica.

Sve transakcije američkih lica unutar (ili u tranzitu) Sjedinjenih Država koje uključuju bilo kakvu imovinu ili interese u imovini određenih ili na drugi način blokiranih osoba su zabranjene osim ako nisu odobrene opštom ili posebnom licencom izdatom od strane OFAC-a ili izuzete.

Zabrane uključuju davanje bilo kakvog doprinosa ili pružanje sredstava, dobara ili usluga od, ili u korist bilo koje Blokirane osobe, ili primanje bilo kakvog doprinosa ili pružanje sredstava, dobara ili usluga od bilo koje takve osobe.

Pored toga, finansijske institucije i druga lica koja obavljaju određene transakcije ili aktivnosti sa kažnjenim licem mogu biti izložena sankcijama ili biti predmet prinudnih radnji, zaključuje se u saopštenju na sajtu OFAC-a.

Podsetimo, američki predsednik DŽozef Bajden je u junu produžio na godinu dana dekret o sankcijama za Balkan, koji je uveden 2001. godine, a koji predviđa mere protiv osoba koje predstavljaju pretnju miru i demokratiji.

SPREMA SE JAKO BOMBARDOVANJE KIJEVA PRED SAMIT? Poleteli ruski vojni avioni sa hipersoničnim raketama

Izvor: Danas.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA