Najnovije

NATOVCI PUKLI K'O ZVEČKA: Nemačka prekida saradnju sa Poljskom!

BERLIN - Nemačka je odustala od ideje o izgradnji centra za popravku tenkova Leopard prebačenih u Ukrajinu u Poljskoj, navodi list Handelsblat, pozivajući se na neimenovane izvore.
Prizor sa jedne od NATO konferencija (Foto: Skrinšot)

Prizor sa jedne od NATO konferencija (Foto: Skrinšot)

Podsećamo, Pravda je i ranije pisala o tenzijama koje su izbile kada je Poljska tražila od Nemačke da plati desetostruko veći novac za servis Leoparda, nego što je cena koštanja servisa Leoparda u samoj Nemačkoj.

Nemački Špigl je nedavno objavio da ugovor verovatno neće biti postignut.

Prema tadašnjem pisanju ovog nemačkog lista, ugovor je trebalo da bude postignut između poljskog odbrambenog koncerna Polska Grupa Zbrojeniova (PGZ) i nemačkih kompanija Kraus-Mafaj Vegman i Rajnmetal.

„PGZ želi da naplati više od 100.000 evra za takozvanu „primarnu dijagnostiku” rezervoara. U Nemačkoj se to obično plaća samo oko 12.000 evra”, objavio je nemački list.

Pored toga, PGZ ne želi da preuzima nikakve garancije za popravke, a tenkovi koji su dovezeni na popravku su u zastoju, saradnja je blokirana, objavio je tada Špigl.

Centar je u Poljskoj trebalo da bude otvoren krajem maja, cena njegove izgradnje u Berlinu procenjena je na 150 miliona evra, ali strane nisu mogle da se dogovore.

Poljaci probali da slažu oko razloga raskola sa Nemačkom

Poljski premijer Mateuš Moravjecki rekao je da je glavni problem nedostatak rezervnih delova.

A nedavno se saznalo da će nemački koncern Rajnmetal u samoj Ukrajini u naredna tri meseca otvoriti fabriku za proizvodnju i popravku tenkova i drugih oklopnih vozila.

Problem je izgleda isključivo u pohlepi poljskih kompanija, a sve ovo svedoči o slabostima i nedostatku snage i poverenja da članice NATO budu jedinstven blok.

Sve veći raskol je u mišljenjima i stavovima o ratu u Ukrajini unutar NATO alijanse.

Pročitajte OVDE šta je Prigožin najavio za 5. avgust

Izvor: Pravda.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA