Najnovije

PUKLA BRUKA U VILJNUSU: Zelenski na sav glas, a Stoltenberg gura pod tepih!

VILJNUS - Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je kontroverzne izjave Vladimira Zelenskog na NATO samitu alijanse objasnio „teškom situacijom u Ukrajini i na frontu“.
Konferencija Zelenskog i Stoltenberga (Foto: Skrinšot)

Konferencija Zelenskog i Stoltenberga (Foto: Skrinšot)

Novinari su na završnoj konferenciji za novinare posle samita NATO u Viljnusu pitali generalnog sekretara kako objašnjava kontradiktorne izjave Zelenskog, koji je odluke alijanse prvo nazvao „apsurdnim“, a potom, nakon održanih sastanaka sa NATO liderima, „dobrim odlukama“.

„Svi razumemo izuzetno tešku situaciju u Ukrajini“, rekao je on.

Stoltenberg: Kontra-ofanziva u problemu

Generalni sekretar NATO je objasnio da se ukrajinska kontra-ofanziva suočava sa poteškoćama.

„Zbog toga Ukrajina traži više pomoći iznova i iznova i stoga su saveznici povećali snabdevanje modernijim sistemima naoružanja“, rekao je Stoltenberg.

On je takođe pozdravio činjenicu da je „Vladimir Zelenski odobrio osnivanje Saveta NATO-Ukrajina“.

Zelenski, koji je u utorak uveče stigao na samit u Viljnusu, prvobitno je apsurdom nazvao nedostatak definicije vremenskog okvira za pozivanje i članstvo Ukrajine u NATO.

On je, međutim, već u sredu, u zajedničkim izjavama sa liderima zemalja NATO-a, donete odluke nazvao „dobrim“.

Tokom susreta sa američkim predsednikom, DŽo Bajdenom, Zelenskom je upućena poruka od strane Bajdena da mu je “poznato koliko su Ukrajinci zabrinuti i očajni zbog kašnjenja isporuke naoružanja, ali da SAD čine sve što je u njihovoj moći”. Znači, i od Amerike samo još jedno “prazno obećanje” i “šargarepica na štapu”, dok je paralelno, kako je potvrdio jedan od ključnih ljudi Kremlja, Sergej Nariškin, došlo do razgovora sa CIA o “početku pregovora o primirju” i da je istina da ga je telefonom zvao šef CIA.

Ranije su mediji pisali da je šef CIA bio u Kijevu, te da je uspostavio komunikaciju sa Moskvom. Sada je to Nariškin i zvanično potvrdio.

Podsećamo, Zelenski je u nekoliko Tviter objava izrazio razočarenje NATO samitom, nazvavši alijansu “nesigurnom”, što je izazvalo oprečne reakcije i po prirodi je pomalo “uvredljivo” za alijansu koja “pruža sigurnost”.

Zelenski je rekao da je NATO nesiguran, a da je “nesigurnost slabost”, te da će ponaosob o tome da priča sa liderima NATO zemalja.

Hiljade palih ukrajinskih života

Zelenski i ukrajinski vojni vrh su u poslednjih dve sedmice vršili žestoke napade na pozicije ruske armije sa ciljem da pokažu NATO alijansi da je Ukrajina dovoljno sposobna da se nosi vojno sa Rusijom, međutim, nekog značajnog uspeha nema, sem što na određenim linijama fronta neke tačke uspeju da pretvore u tzv. “sive zone”, ali one ubrzo opet bivaju povraćene pod kontrolu armije RF.

Zelenskom je pomak na ratištu ispostavljen kao nezvanični uslov za dobijanje pozivnice za članstvo u NATO, ali se ispostavilo da su to sve samo “diplomatske igre”, jer je jasno da nije realno da zemlja koja je u ratu postaje članica NATO alijanse.

Pojačanim borbenim dejstvima broj poginulih je višestruko uvećan, a gubici Oružanih sila Ukrajine, prema izveštajima Ministarstva odbrane RF, dnevno dosežu i do 800 poginulih Ukrajinaca. Par stotina likvidiranih ukrajinskih vojnika je uobičajena dinamika stradanja, na dnevnom nivou.

Bez obzira na propagandnu kampanju zapadnih medija, jasno je da je rezultat NATO samita nikakav i da zapadna alijansa pokazuje nemoć, a Ukrajina biva sve slabija o čemu neupitno i najbolje svedoči jasno pokazan i manifestovan očaj i razočarenje ukrajinskog lidera.

Pročitajte OVDE o “najtužnijoj” slici sa NATO samita u Viljnusu

Izvor: Pravda.rs

 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA