Najnovije

BELGIJANCI "NAORUŽAVAJU" RUSE: Srpski Jugoimport kao posrednik - još jedna podmetačina?

BELGIJI – Valonski ministar-predsednik Elio Di Rupo doneo je odluku da se preventivno suspenduju licence kompaniji NJu Lašose za Srbiju, odnosno, licence NJu Lašosa srpskim kompanijama.
Municija (Foto: Piksabej)

Municija (Foto: Piksabej)

On je 2. jula saznao za zaključke izveštaja o reviziji KPMG-a u vezi sa mogućim snabdevanjem Rusije belgijskom opremom za proizvodnju municije preko kompanije NJu Lašos (NLC) sa sedištem u Liježu, uz Srbiju kao potencijalnog posrednika.

U kompaniji NJu Lašos, vlasti belgijske regije Valonija imaju 20% udela, pa je skandal tim veći.

Nezavisna revizija počela je 18. maja 2022. i otkrila niz problematičnih elemenata. Posle šest nedelja, nemačka matična kompanija NLC odlučila je da prekine istragu, dok je tim KPMG-Nemačka zatražio da mu se dozvoli da ide dalje.

Samo zahvaljujući “uzbunjivaču” sadržaj poništenog izveštaja je objavljen. Prema izvoru, NLC nikada nije raskinuo svoje ugovore sa ruskim kompanijama uprkos embargu koji je na snazi od 2014. godine.

Tokom svoje istrage KPMG je istraživao i Srbiju, koja bi mogla da posluži kao treća zemlja.

Reč je o ugovoru koje je NLC (NJu Lašos) potpisao sa srpskim kompanijama, povezanim sa državnom kompanijom za naoružanje Jugoimport, za instaliranje dve linije za proizvodnju municije ruskog kalibra.

NLC je saopštio da „nije imao nikakve komercijalne odnose ni sa jednom organizacijom aktivnom u sektoru naoružanja osnovanom u Rusiji“.

Dodaje se da su „proizvodi različitih linija za proizvodnju municije u Srbiji namenjeni za unutrašnju upotrebu i za izvoz, u skladu sa međunarodnim standardima koje su kompanije osnovane na teritoriji Srbije dužne da poštuju“.

Međutim, prema rečima Di Rupa, izvozne dozvole koje su dodeljene NLC-u zahtevaju da municija bude namenjena Ministarstvu odbrane Srbije, preko državne kompanije sa obavezom o nepovratnom izvozu koju su potpisale srpske vlasti.

S obzirom na ovu informaciju, regionalni ministar-predsednik Valonije odlučio je da preventivno suspenduje važeće NLC-ove dozvole Srbiji.

Di Rupo se sastao sa srpskim ambasadorom i zatražio objašnjenja o aferi.

Podsećamo, informacija o umešanosti Jugoimporta i drugih srpskih preduzeća u ovo potencijalno kršenje sankcija naspram Rusije izazvalo je pažnju srpskih neprijatelja, pa je tako Ališa Kerns, britanska poslanica koja je nedavno lagala o tome da SPC sprovodi naoružavanje Srba na Kosmetu, odmah tražila i od britanskih vlasti da Srbiji ukinu postojeće licence za trgovinu oružjem.

Iako je najizvesnije da je reč o potpuno legalnim poslovima, jer nije prvi put da se srpske kompanije neosnovano optužuju za “ilegalne tokove” oružja, ovakve stvari se koriste za dalji pritisak na Srbiju, posebno zbog njene spoljno-političke pozicije i odnosa ka Rusiji.

U poslednjih nekoliko dana su se pojavljivale različite informacije, pa je navođeno da je belgijska kompanija "švercovala" municiju na rusko tržište preko srpskih kompanija, ali stvar je očigledno nešto delikatnija i složenija i stvar je više pravno-tehničkih odredbi u vezi mašina za pravljenje municije. Ostaje da se stvar rasplete do kraja, ali sudeći po dosadašnjim iskustvima, najverovatnije svaka optužba na račun nekih srpskih kompanija je neosnovana i “pašće u vodu”.

Srpske kompanije i srpske vlasti se još uvek nisu oglašavale o navodima belgijskih medija i odlukama vlasti regije Valonija.

Pročitajte OVDE šta Petar Živković piše o Kavkazu i Rusiji

Izvor: Pravda.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Šta je to malincizam

Zašto Srbi žele u EU? Oni će vam reći da veruju da će tako bolje da žive, jer će se naći u ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA