Najnovije

PUTIN O RUSIJI BUDUĆNOSTI: Neprijatelji su mislili da ćemo se povući! (VIDEO)

MOSKVA - Ruski predsednik govori na na Forumu o tehnologijama budućnosti u Moskvi.
Putin (Foto: Skrinšot)

Putin (Foto: Skrinšot)

Deset godina unazad bilo je teško organizovati Forum o tehnologijama budućnosti, ali stremili smo ka ovome. Imamo cilj. Pred nama je cilj ispunjenja zadatka i dobijamo rezultate. I naš današnji sastanak će postati tradicija, izjavio je danas ruski predsednik Vladimir Putin u Moskvi na Forumu o tehnologijama budućnosti "Kvantni svet. Rad na računaru i komunikacije". 

"Ostvarujemo svoje ciljeve. Čini mi se da je to veoma važno – da sebi postavljamo ostvarive zadatke koji su neophodni našoj zemlji, i samouvereno idemo ka njima i postižemo rezultate. Suočili smo se sa ograničenjima u vidu sankcija, sa pokušajima da nas nateraju da se odreknemo suvereniteta, prava da izaberemo sopstveni istorijski put kroz ograničenja pristupa tehnologiji. Naši protivnici su se nadali da ćemo se povući, predati, ali do toga neće doći. Rusija će ići samo napred, na svoj način, ali ne izolujući se ni od koga", kazao je ruski predsednik.

Putin je istakao da je glavna stvar za razvoj Rusije fokusiranje na ono u čemu već postoji razvoj, kao i na zadatke koji su kritični za zemlju.

"Nećemo se povlačiti u sebe, razvijaćemo uzajamno korisne naučne saveze sa drugim zemljama. Vladajuća elita nekih zemalja napravila je tehnološku blokadu Rusije, ali Rusija neće odustati i ići će napred na svoj način, ne izolujući se od sveta", poručio je.

Prema njegovim rečima, Rusija treba da ima svoje nadležnosti u kritičnim sektorima za razvoj zemlje, predloživši stvaranje novog nacionalnog projekta o formiranju ekonomije podataka do 2030. godine

"Zavisnost od stranih tehnologija predstavlja ozbiljnu pretnju nacionalnoj bezbednosti, slabljenje i gubitak suvereniteta zemlje. Rusija je kupovala tehnologije u inostranstvu kao 'u supermarketu gotovih rešenja', ali je izvukla zaključke i pouke kada su joj neki strani partneri čvrsto zatvorili vrata u oblasti tehnologije", naglasio je predsednik Rusije.

Ruski lider je dodao da je do 1. septembra ove godine potrebno da se odobri nacionalni projekat o dronovima i da se o njemu vodi računa kao prioritet u budžetu.

Kako je istakao, mnogi Rusi koji studiraju u inostranstvu žele da rade u Rusiji i razvijaju nacionalne projekte.

"Antiruske sankcije od 2014. godine postale su podsticaj za razvoj poljoprivrede u zemlji, a sada se isto dešava sa našom industrijom i tehnologijom", naveo je.

Putin je najavio nastavak programa mega-grantova za istraživače i naložio Kabinetu ministara i Državnoj dumi da obezbede finansiranje do 2026. godine.

"Za Rusiju je važno da promoviše mikroelektronsku industriju. Svako vreme zahteva svoje heroje. Interesovanje mladih za inženjerske profesije značajno je poraslo. Ovo je znak našeg vremena", dodao je.

Pogledajte govor Vladimira Putina:

 

Pogledajte OVDE jezive prizore snimljene kod Pjatihatke

Izvor: Raša Tudej

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA