Najnovije

NATO "PARTNERI" ZAKRVILI: Bajden zabio "Putina u leđa" Erdoganu

VAŠINGTON / ANKARA - Jedno od ključnih pitanja nedavno završenog NATO samita u Viljnusu je bilo da li će alijansa uspeti da pokaže jedinstvo i slogu, a da stvari nisu išle glatko najbolje su potvrdile izjave Volodimira Zelenskog, ukrajinskog predsednika, koji je izazvao svojevrsni "incident" na samitu sa svojim objavama na Tviteru u kojima je izrazio veliko nezadovoljstvo, a NATO alijansu nazvao "nesigurnom i slabom".
Putin i Erdogan - isto nije pesma! (Foto: Skrinšot)

Putin i Erdogan - isto nije pesma! (Foto: Skrinšot)

Međutim, da “ukrajinsko pitanje” nije jedina stvar koja je na stolu najjačih lidera ove alijanse, a to su definitivno Amerika i Turska, govori i “koškanje” između Bajdena i Erdogana.

Naime, Redžep Tajip Erdogan, predsednik Turske, dao je zeleno svetlo za ulazak Švedske u NATO alijansu, bez obzira što su švedske vlasti svega par dana pre toga podržale paljenje Kurana u svojoj zemlji kao neko “ljudsko pravo izražavanja misli i reči”, a znamo da Erdogan u mnogim krajevima sveta figurira i kao svojevrsni “islamski vođa”, odnosno, kao neko ko ujedinjuje i okuplja muslimane širom sveta.

Ovo je bilo veoma čudno sa Erdoganove strane, jer Švedska nije ispunila uslove koje je on prethodno zahtevao, ali šta je još čudnije je to što je odmah nakon NATO samita dobio “nož u leđa” od svog glavnog partnera u NATO alijansi, od Amerike.

DŽozef Bajden, američki predsednik, izjavio je da Amerika jeste obećala Turskoj prodaju F-16 borbenih letelica, ali da nije siguran da će to odobriti američki Kongres, jer postoji puno kongresmena i ljudi koji se protive Erdoganovoj politici po mnogim pitanjima.

Ova iznenađujuća izjava Bajdena je odmah naišla na Erdoganov recipročan izraz da ni on nije siguran da će turski parlament odobriti njegovo “zeleno svetlo” dato Švedskoj.

Jasno je da među članicama NATO alijanse ne cveta cveće i da su daleko od jedinstvenih ciljeva, tj. da sve članice, suštinski, “grabe” isključivo za svojim interesima.

Američkim političarima, i generalno Zapadu, Erdogan je “trn u oku” zbog odnosa sa Rusijom. Erdogan nije uveo sankcije Rusiji i održava aktivne razvojne odnose sa Moskvom, a to Vašingtonu naravno smeta.

Međutim, znamo i da odnosi Ankare sa Moskvom nisu idealni, te da relativno često dolazi do trzavica, a poslednji slučaj je puštanje komandanata Azova iz Turske, što je grubo kršenje dogovora koje Ankara ima sa Moskvom.

Ostaje da se vidi šta će zaista biti sa naručenim F-16 avionima i da li će sleteti u Tursku.

Pročitajte OVDE više o Putinovoj izjavi o evropskim marionetama

Izvor: Pravda.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA