Najnovije

OBRADOVIĆ IZNEO TEŠKE OPTUŽBE: SSP i SNS imaju dogovor o sankcijama Rusiji

BEOGRAD - Lider Dveri, Boško Obradović, obratio se javnosti na posebnoj konferenciji za štampu i izneo teške optužbe na račun stranaka SSP i SNS, navodeći da duboko veruje da između njih postoji dogovor.
Obradović (Foto: Skrinšot)

Obradović (Foto: Skrinšot)

U novom sazivu Narodne skupštine poslanička grupa Srpski pokret Dveri – Patriotski blok pokazala je opozicionu solidarnost uvek kada je trebalo: potpisali smo zahtev za vanrednu sednicu na temu političke odgovornosti vlasti za tragedije koje su se desile 3. i 4. maja, potpisali smo zahtev za smenu ministra policije Gašića, podržali smo zajedničke opozicione zahteve koji su postali osnov protesta ”Srbija protiv nasilja”… 

Sa druge strane, prozapadna opozicija odbila je sve predloge koje su do sada predložile Dveri i državotvorni blok patriotske opozicije: da se održi posebna sednica o stanju na KiM, da se podnese zahtev za smenu predsednika Vlade Ane Brnabić, da državotvorni blok dobije ovlašćenog predstavnika za tačku dnevnog reda o odgovornosti REM-a umesto što je to dato Bakarecu… Sada odbijaju i da predstavnik državotvornog bloka bude na čelu Anketnog odbora uprkos činjenici da naše tri poslaničke grupe (NADA-Zavetnici-Dveri) zajedno imaju 28 narodnih poslanika i za razliku od prozapadne opozicije nisu imali ovlašćena lica niti za jednu tačku dnevnog reda na prethodnoj sednici. To ne može biti slučajno već je to upravo dogovor između SSP i SNS da se državotvorni blok patriotske opozicije marginalizuje.

Izražavam otvorenu sumnju da Stranka slobode i pravde ima dogovor sa Srpskom naprednom strankom da podrži uvođenje sankcija Rusiji, a da zauzvrat dobije podršku za povratak na vlast u Beogradu i Republici. To znaju svi u prozapadnoj opoziciji i donedavno nisu želeli da imaju bilo šta sa SSP-om zbog toga. Kako je došlo do toga da SSP, uprkos tajnim dogovorima sa Vučićem, bude ponovo primljena u opoziciju, pitanje je za ostale kolege iz prozapadne opozicije. 

Ono što je lako proverljiva činjenica koja se tiče prvih predloga za formiranje Anketnog odbora za utvrđivanje istine o majskim tragedijama jeste da svi ti predlozi, koji su došli i iz redova vlasti i iz redova opozicije, nisu sadržavali rečenicu da najveća opoziciona poslanička grupa daje predsednika Anketnog odbora, već da se – kao što stoji i u Poslovniku o radu Parlamenta, on bira iz redova članova Anketnog odbora (u prilogu: dopis iz poslaničke grupe Narodne stranke sa potpisima Marinike Tepić, Srđana Milivojevića i Radomira Lazovića od 12. maja, 13:16 časova, kao i dopis Milenka Jovanova od 16. maja, 8:11). Sve se, međutim, promenilo tog 16. maja kada Jovanov brzo povlači svoj predlog već u 11:17, a Lazović predaje novi sa tom dodatom rečenicom u 14:35 koji Orlić sutradan uvrštava u dnevni red sednice. Javnosti i nama ostalo je potpuno nepoznato kako je do toga došlo i ko se i kada o tome dogovorio, jer to nije bio dogovor unutar opozicije niti na kolegijumu Narodne skupštine. Ne vidimo drugo objašnjenje sem da je ovo dogovor između SNS i SSP da upravo Marinika Tepić bude na čelu Anketnog odbora. Mi smatramo da predsednik i treba da bude iz redova opozicije, ali da to ne može biti Marinika Tepić, upravo zato jer sumnjamo u dogovore iza scene koji postoje između SSP i SNS i ne želimo da budemo deo njihove političke igre.

Siguran sam da građani koji su na protestima širom Srbije i koji su generalno protiv vlasti nisu za povratak na bivši režim već da žele promenu kompletnog korumpiranog sistema koji ovde vlada više od 30 godina. Zato na čelu Anketnog odbora ne mogu biti političari koji su već bili na vlasti, koji su promenili više stranaka i koji imaju zakulisne dogovore sa aktuelnom vlašću, oličene u sastanku koji su nasamo imali Dragan Đilas i Aleksandar Vučić nakon beogradskih izbora na kojima je opozicija pobedila. 

Na sutrašnjoj konstitutivnoj sednici Anketnog odbora nećemo podržati izbor Marinike Tepić za predsednika već ćemo predložiti da za predsednika bude izabran predstavnik državotvornog bloka patriotske opozicije, jer prozapadna opozicija nema niti može imati monopol na opozicioni rad niti ćemo dozvoliti njihove igre i dogovore sa vlašću iza scene. 

Smatramo da na ovaj način ne rušimo opozicionu saradnju koju smo uvek do sada ispoštovali za razliku od kolega, već isteravamo stvari na čistac. Prozapadna opozicija mora da nauči da poštuje patriotsku opoziciju bez koje nema smene aktuelne vlasti, kao što moraju da shvate da nema povratka na bivši režim i da nova vlast mora da bude zaista nova a ne stara ili reciklirana u američkoj ambasadi u Beogradu.

Pročitajte OVDE o novoj poruci grupe Vagner

Izvor: Pravda.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Šta je to malincizam

Zašto Srbi žele u EU? Oni će vam reći da veruju da će tako bolje da žive, jer će se naći u ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA