Najnovije

AMERIKANCI BESNI: Zelenski vrlo upitan ali i cela ukrajinska vojska

Američki zvaničnici su navodno zabrinuti što Ukrajina ne napreduje dovoljno u svojoj toliko hvaljenoj kontraofanzivi, objavio je Vašington post u utorak pozivajući se na anonimne izvore.

Kako se navodi, Vašington podstiče Kijev da se posveti odlučnom prodoru, jer ukrajinski komandanti tek treba da primene ofanzivnu taktiku velikih razmera koju su naučili zapadni instruktori.

Neimenovani američki zvaničnik objasnio je za Vašington post da je Zapad obučio ukrajinske snage u integrisanim ofanzivnim manevrima, kao i da je obezbedio opremu za čišćenje mina, i naglasio da je „najvažnije“ da su kijevske trupe brzo primenile te sposobnosti da probiju odbranu Rusije.

Zapadni zvaničnici su, kako se izveštava, kritikovali ukrajinsku vojsku zbog prihvatanja pristupa zasnovanog na iscrpljivanju sa ciljem da ispaljuje artiljeriju i rakete na komandne, transportne i logističke lokacije u pozadini ruskih položaja umesto da koristi operacije „kombinovanog naoružanja“ zapadnog tipa koje uključuju manevre velikih razmera. uključujući tenkove, oklopna vozila, pešadiju, artiljeriju i vazdušnu snagu, navodi se u saopštenju.

Analitičari Instituta za proučavanje rata istakli su da su ukrajinski komandanti odlučili da prihvate više niskog profila koji uključuje grupe od 15 do 50 vojnika kako bi sačuvali ljudstvo. Vašington post je takođe primetio da je Kijev do sada postavio samo „četiri od desetak obučenih brigada u tekućoj kampanji“.

KLANICA KOD DONJECKA - Rusi unakazili ukrajinsku vojsku brojevi jezivi (BROJKE)

Pokušaji Kijeva da probije rusku odbranu do sada su naišli na „preovlađujuću artiljeriju, protivtenkovske rakete, lutajuću municiju i vatru iz helikoptera“ koji su izazvali značajne gubitke. Ekstenzivna ruska upotreba bespilotnih letelica takođe je predstavljala izazov sa kojim se „ni američke snage – uprkos svom borbenom iskustvu poslednjih decenija – nisu suočile u ovim razmerama“, navodi Post.

KREĆE RUSKA OFANZIVA: 100.000 vojnika naspram Harkova - kao za ulazak u Avganistan

Stručnjaci kažu da, iako bi napredovanje pešice verovatno smanjilo iscrpljivanje ukrajinske vojske, takva taktika bi bila mnogo sporija i mnogo manje je verovatno da će pružiti priliku za brzi prodor.

Ukrajinski zvaničnici su, zauzvrat, odbacili zahteve svojih zapadnih kolega da ubrzaju operaciju i umesto toga su istakli potrebu da se izbegnu nepotrebni gubici i žalili se na nedostatak vazdušne podrške.

Kijev je više puta molio svoje zapadne pristalice da svojim snagama obezbede borbene avione F-16 američkih dizajna, tvrdeći da će oni igrati ključnu ulogu u suprotstavljanju ruskoj vazdušnoj moći.

POKUŠALI PONOVO ŽESTOK NAPAD NA KRIM: Napad grupacije mogao biti koban

Zapadni zvaničnici su, međutim, navodno insistirali da mlaznjaci neće „promeniti igru“, dok je Rusija odgovorila rekavši da će letelica biti uništena kao i svaka druga strana vojna oprema u Ukrajini.

Izvor: Rt.com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA