Najnovije

SMETA IM PRAVOSLAVLJE: London pravi sliku da manastir Dečani nije srpski, nego Uneskov

Britanski istraživački novinar Kit Klarenberg kaže da u najnovijem kreiranju medijskog narativa o Kosovu britanski Forin ofis i zapadni mediji pokušavaju da naprave sliku kako Srbi na Kosovu nemaju veze sa Srbima iz centralne Srbije i da je njima jedina adresa za ostvarivanje prava Priština.

Visoki Dečani (Foto: Jutjub)

"U ovom neverovatnom poduhvatu pomažu i navodni srpski novinari koji po britanskim medijima kreiraju sliku Beograda kao nasilne sredine i zemlje totalitarnih političara gde vladaju anarhija i nasilje. Sa britanskim kolegama koji su upoznati sa istorijom Balkana proveravali smo „imena“ novih srpshih analitičara koji pišu za Gardijan i druge britanske medije, i pogodite šta – onis u plaćeni iz Londona", kaže Klarenberg.

Ovako u intervjuu za „Novosti“ govori Klarenberg, britanski istraživački novinar koji se već dugo bavi uticajem obaveštajnih službi na kreiranje zvaničnih politika država, a odnedavno je postao i žitelj Beograda. Kako kaže, ovde je našao slobodu i mogućnost da se neometano bavi svojim poslom. Pre dvadesetak dana na londonskom aerodromu doživeo je velike neprijatnosti, jer, kako ukazuje, privela ga je i satima ispitivala antiteroristička policija o tome ko su mu „izvori“ za tekstove i pretraživala mu sve elektronske uređaje. Kada je pušten, vratio se za Beograd „da ne prođe kao Đulijan Asanž“.

"Umešanost Londona u raspad Jugoslavije i komadanje Srbije aktivno traje najmanje četiri decenije a datira i odranije. Recimo „Trepča“ je na oku Britanaca još od Drugog svetskog rata. Naravno i moja zemlja se promenila i odavno je svesna da svetom ne može vladati vojnom silom. Zato je izabrala „vladavinu narativima“ i na isti način ratuje na svakom delu zemaljske kugle gde ima interese", kaže Klarenbergv i nastavlja.

"Postoji doktrina nazvana „Razvojni program britanske vlade“ u kome zvaničnici Forin ofisa sa MI5 i MI6 postaju „prijatelji“ sa odabranim pojedincima, najčešće dobrovoljcima iz zemalja poput vaše. Oni najednom postaju pisci najtiražnijih britanskih novina i analitičari događanja u svojoj zemlji gde svedoče o navodnim brutalnostima, dehumanizuju svaki aspekt života i tako „pritiskaju“ sopstvenu vlast".

Na pitanje o aktivnostima britanskih službi na Kosovu, Klarenberg kaže da "zapad programira narativ da je pravoslavlje problem".

"London sada pokušava da svojim programom uticaja predstavi Srbe na Kosovu kao Kosovare. Manastir Dečan, po njima, više nije srpski nego Uneskov. Uostalom, to su otvoreno rekli i ambasadori Kvinte kada su pre dvadesetak dana posetili vašu svetinju. Zapad programira narativ da je pravoslavlje problem, a slede ih NVO i socojalni mediji koji pružaju „dokaze“. To jeste glupost, ali Zapad ne treba podceniti", kaže Klarenberg.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA