Najnovije

SVE O POBUNI VAGNERA: Putin i Prigožin sastali su se 10 dana ranije u četiri oka! (VIDEO)

BEOGRAD - Vagner nije neka najamnička skupina skupljena sa koca i konopca. To je projekat GRU-a. Sada se to zove GU, Glavna uprava vojno obaveštajne agencije, i oni su 2008/2009. godine procenili da im je potrebna organizacija za diskretno delovanje u inostranstvu, rekao je Andrej Ćirić, komentator i vrstan poznavalc vojne doktrine i taktike, prilikom gostovanja na kanalu Pravi odgovor u emisiji Luča.
Andrej Ćirić (Foto: Jutjub)

Andrej Ćirić (Foto: Jutjub)

On je izanalizirao sve detalje pobune, a kako kaže, svi su bili zatečeni, uključujuđi i Ukrajince koji nisu iskoristili nastalu situaciju.

- Mislim da Ukrajinci nisu znali šta se dešava, a kada su se osvestili, bilo je kasno – kazao je on.

Ćirić je uveren da je Jevgenij Prigožin imao nameru da uhapsi ministra odbrane Sergeja Šojgua i načelnika generelštaba Valerija Gerasimova, koji su se nalazili u Rostovu, međutim, oni su mu izmakli, pa je krenuo na Moskvu.

- Šojgu nije u milosti još od prošle godine. Odgovoran je za brojne propuste mnogo pre rata i tokom rata i nije popularan u javnosti – kazao je.

On je govorio i istoriji sukoba Prigožina i Šojgua, a puno toga se svodi na novac. Ipak, Šojgua, kako je naveo nije lako smeniti.

- Šojgu je jedna od najtvrđih figura koji je preživeo sve još od Sovjetskog Saveza. Preživeo je Jeljcina i Putinovu vlast, i on ima neke dubinske strukture iza sebe. Možete da smenite bilo koga, ali to onda znači zameranje i toj osobi i celoj strukturi koja stoji iza njega – naveo je Ćirić. .

Prema njegovim rečima, nije nemoguće da je Prigožin iskorišćen za obaranje Šojgua.

- Prigožin se deset dana pre pobune sastao sa Putinom u četiri oka, razgovarali su nekoliko satai, i niko ne zna o čemu – napomenuo je Ćirić.

On je govorio i o sukobima Vagnera sa ruskim regularnim snagkma, zašto je oboren iljušin te da li je Prigožin svesno poslat u Belorusiju. Da li će Šojgu biti smenjen kad sve stvari „malo slegnu“, ko se pominje kao naslednik, o svemu tome i mnogo čemu drugom vezano za ovu pobunu pogledajte specijalnu emisiju na kanalu Pravi odgovor.  

Pročitajte OVDE šta je Kurti rekao o “međunarodnoj konferenciji o Kosovu”

Izvor: Pravda.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA