Najnovije

SVI BRODOVI KOJI PLOVE U UKRAJINU SMATRAĆE SE ZA NEPRIJATELJSKE: Rusija promenila pravila na Crnom moru

Svi brodovi koji idu ka ukrajinskim lukama u Crnom moru od danas će se smatrati potencijalnim prevoznicima vojnog tereta.

Crno more (Foto: RIA Novosti)

Juče je Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo da će se zemlje pod čijom zastavom plove ovi brodovi smatrati uključenim u sukob. Odluka je doneta u vezi sa prestankom funkcionisanja takozvanog žitnog sporazuma „Crnomorske inicijative” i skraćivanjem pomorskog humanitarnog koridora.

Pored toga, određeni broj morskih područja u severozapadnim i jugoistočnim delovima međunarodnih voda Crnog mora proglašen je privremeno opasnim za plovidbu.

„Relevantna informativna upozorenja o povlačenju bezbednosnih garancija pomorcima izdata su u skladu sa utvrđenom procedurom“, istakli su u ministarstvu.

Kijev je izgubio pomorsku logistiku

Prema ekspertu Alekseju Bezborodovu, to će dovesti do toga da niko neće osiguravati strane brodove za prolaz u ukrajinske luke.

„Nijedna osiguravajuća kompanija više neće obezbediti osiguranje za ovu zonu, nikakve zaštite i garancije mogućnosti da se tamo prođe bilo kom vojnom brodu, bilo turskom, rumunskom i tako dalje“, rekao je on za RIA Novosti.

Brodove koji su prekršili naređenje obalska straža će zadržati, pretresti i sprovesti do Sevastopolja.

Ova napomena je ranije bila proširena na severozapadno Crno more – ukrajinske teritorije i ekonomsku zonu, ali je važila sa izuzetkom za brodove uključene u izvršenje žitnog dogovora. Spisak takvih plovila ukrajinska strana je dostavila Koordinacionom centru u Istanbulu, a on je predat Rusiji preko Turske, objasnio je Bezborodov.

Štaviše, on veruje da bez dogovora o žitu, ne samo snabdevanje ukrajinskim žitom, već i oružjem Kijevu, uključujući i kopneno, može postati teže.

„Bez dogovora o žitu, nastala bi gužva na granici sa Evropom od automobila i vagona za žito, što bi umnogome otežalo isporuku oružja Ukrajini. Sada, u slučaju „putovanja“ ukrajinske pšenice za izvoz kopnenim transportom, ova prilika se još uvek može realizovati“, rekao je on.

Humanitarna suština

Sporazum o žitu je prekinut 18. jula, a u ponedeljak je Ruska Federacija obavestila Tursku, Ukrajinu i UN o svom prigovoru na njegovo produženje.

Ruski predsednik Vladimir Putin je prethodnog dana objasnio da je jedan od osnovnih uslova za povratak Rusije crnomorskoj inicijativi povratak njenoj humanitarnoj suštini.

On je istakao da Rusija nije protiv samog dogovora, kao takvog, ali ako se ona u potpunosti uzme u obzir, a što je najvažnije, svi prethodno dogovoreni principi učešća Rusije u njemu, bez izuzetka, budu sprovedeni.

„U početku je suština, značenje žitnog dogovora imalo kolosalan humanitarni značaj. Zapad je ovu suštinu potpuno opasao i iskrivio. I umesto da pomogne zemljama kojima je zaista potrebna, Zapad je iskoristio žitni dogovor za političku ucenu, a osim toga, napravio ga je i sredstvom za bogaćenje špekulanata multinacionalnih korporacija na globalnom tržištu žita“, rekao je Putin.

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA