Najnovije

ŠTA ĆE BITI SA IGOROM? Gde je Strelkov pogrešio?

Strelkov je pod sankcijama Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije zbog svoje uloge u aneksiji Krima.

Strelkov je ranije ove godine najavio da će ''ući u politiku'', i vremenom je pojačavao kritike na račun ruskog predsjednika Vladimira Putina i ministra odbrane Sergeja Šojuga, kako je rekao, zbog nekompetentnog načina na koji Moskva vodi rat u Ukrajini.

Ovaj 51-godišnji Rus, deklarisani ruski nacionalista, bio je agent ruske Federalne službe bezbednosti (FSB) od 1996. do 2013. godine, navodno u jednoj protivterorističkoj jedinici.

Pošto je FSB neka vrsta militarizovanog ekvivalenta američkoj CIA, Strelkov se u tom periodu borio u Drugom čečenskom ratu, pisalo je u “Moskva tajmsu”.

Prema ruskoj nevladinoj organizaciji za ljudska prava Memorijal, on je tamo učestvovao u otmici i ubistvu nekoliko čečenskih civila.

Sarajevski portal Klix ga je 2014. čak optužio za učešće u masakru i etničkom čišćenju Bošnjaka u Višegradu 1992. godine i objavio fotografiju na kojoj navodno pozira usred Višegrada s puškom i u uniformi. On je opovrgnuo takve optužbe, ali je napisao u mejlovima koji su naknadno objavljeni da je ranije učestvovao u ratu u Bosni i Hercegovini kao jedan od nekoliko stotina ruskih dobrovoljaca koji su se borili na strani bosanskih Srba.

Igorova supruga potvrdila je najnovije hapšenje i pritvaranje. Prema njenim rečima, službenici Istražnog odbora stigli su oko 11:30 i odveli njenog supruga u nepoznatom pravcu.

Supruga je rekla da je Strelkov optužen prema članku 282. Kaznenog zakona Ruske Federacije koji obuhvata ekstremizam. Zaprećena kazna je pet godina zatvora. 

NATO PRIPREMA VELIKI NAPAD NA RUSIJU: Spremni u roku od 10 dana

Izvor: Politika.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA