Najnovije

Ukrajinci na zaporoškom frontu od zore napadali po NATO-standardima i – opet poraz

Ruska vojska uspešno napreduje na severu – na krasnolimanskom frontu, a Ukrajinci ponovo lome zube o rusku odbranu na zaporoškom.

Ministarstvo odbrane RF saopštilo je da su ruske snage – nakon što su preuzele kontrolu nad naseljima Sergejevka i Novojegorjevka – nastavile napredovanje:

„Delovi 15. motorizovane brigade iz sastavaigrupe jedinica „Centar“ nastavili su ofanzivna dejstva. Napredovali su tri kilometra u širinu i 2.700 metara u dubinu odbrane neprijatelja koji je tokom poslednja 24 sata izgubio više od 190 vojnika, pet borbenih oklopnih vozila, četiri pikapa, dve haubice, tri samohodna artiljerijska oruđa Gvozdika i protivbaterijski radar AN/TPK-50“.

Vladimir Rogov, predsednik zaporoškog pokreta „Zajedno sa Rusijom“, izjavio je da su Oružane snage RF odbile ukrajinski napad sa strane Orehova prema Rabotinu koji je trajao od četiri sata ujutru.

Prema njegovim rečima, Ukrajinci su napadali tri tačke ruske odbrane, ali nisu uspeli da uđu u Rabotino.

Rogov je dodao da je do 14 časova uništeno više od 30 oklopnih vozila, od kojih su dve trećine tenkovi.

Ukrajinci nisu prošli iako su u napad uključili preko 100 oklopnih vozila.

„Nešto im se zaglavilo i stoji, nešto dogoreva. Posade su se razbežale, ili su izginule. Naše snage zasipaju ratište artiljerijskom vatrom i ne dozvoljavaju ukrajinskoj vojsci da izvrši evakuaciju“ – dodatno je objasnio Rogov.

Ovaj neuspeh je posebno značajan jer su snage kijevskog režima nalete prema Rabotinu i Tokmaku sada preuzele po instrukcijama NATO.

Za razliku prethodne tri nedelje, kada su napadali u manjim grupama (20-30 vojnika), sada u napad krenuli sa nekoliko bataljona. Međutim, već do podne su izgubili više od 15 tenkova i drugih borbenih oklopnih vozila.

Usledio je treći napad. Oružane snage Ukrajine opet nisu mogle da probiju rusku odbranu i vratile su se na svoje polazne položaje, a izgubile su preko 30 oklopnih vozila, plus - vojna i inženjeriijska.

Ovo znači da Oružane snage Ukrajine nisu uspele ni sa „tenkovskim klinovima“ i hiljadama vojnika što joj je NATO preporučio.

POGOĐEN VOJNI AERODROM: Ne bilo koji, ovo može da pokrene još veću eskalaciju

Izvor: Fakti.org

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA