Najnovije

KIJEV GUBI ZAPAD SPREMA NUKLEARNI NAPAD? Ovo je jedini izlaz iz rata gde Ukrajina pobeđuje

Situacija se zaoštrava svakim satom.

Zapadne zemlje koje podržavaju Kijev nastoje da iskoriste incident u Zaporoškoj nuklearnoj elektrani (ZNPP) kako bi se uključili u direktno učešće u ratu u Ukrajini.

Ovo je za TASS u ponedeljak saopštio Renat Karča, savetnik generalnog direktora koncerna Rosenergoatom.

Stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja je 23. juna, govoreći na sednici Saveta bezbednosti Svetske organizacije, rekao da je Rusija izuzetno uznemirena zbog sve češćih optužbi Kijeva o navodnom ruskom miniranju ZNPP. On je napomenuo da se misija Međunarodne agencije za atomsku energiju, koja je nedavno posetila elektranu, može uveriti u apsurdnost ovakvih izjava.

„Kontraofanziva Oružanih snaga Ukrajine je zapela. Zapadni gospodari Ukrajine shvataju da režim koji tamo vlada više ne pokušava da izvuče situaciju. Za njih je poraz Kijeva u ovom sukobu njihov poraz. Zapad je podigao ulog od samog početka, tačka bez povratka u ovom smislu je pređena“, rekao je Karča.

Razumeju da Ukrajina neće preživeti ni uz sumanuti protok municije i svake vrste vojne opreme koja dolazi spolja. Agresivni Zapadni političari su spremni na sve. Organizacija specijalne vojne operacije na elektrani koja bi dovela do nuklearnog incidenta, po njihovom mišljenju, stvoriće legalnu „kapiju“ za legalizaciju učešća NATO-a u sukobu.

Upravo zbog toga se, prema rečima sagovornika, ciljano i dosledno formira imidž Rusije kao zemlje sposobne da izvrši akt nuklearnog terorizma.

„Naknadno će to biti kvalifikovano kao pretnja za evropsku i čitavu svetsku zajednicu. Tako smo, po mom mišljenju na pragu, mnogo ozbiljnijih događaja nego što bi to moglo izgledati na prvi pogled“, naglasio je Karča.

Kako je primetio sagovornik agencije, zapadni partneri Kijeva ne žele da računaju da se Zaporoška oblast nalazi na teritoriji i u nadležnosti Rusije.

„Ako je ranije širenje laži imalo za cilj da ocrni Rusiju i da nas u očima svetske zajednice predstavi kao centar univerzalnog zla, sada se upotreba laži planira u sasvim druge svrhe. Oni pripremaju svetsku zajednicu da postavi krivca čak i pre nego što se događaj desi“, rekao je Karča.

„Ovo nije provokacija „jer provokacija je nešto što imitira pretnju, iako se vrlo često završava tragično. Ovog puta oni ne imitiraju pretnju, već nameravaju da je sprovedu. U svakom slučaju, verovatnoća za ovo je veća nego ikad.“

Savetnik šefa Rosenergoatoma je takođe konstatovao pojačanu aktivnost Oružanih snaga Ukrajine na liniji fronta u oblasti gde se nalazi ZNPP.

„Vidimo koncentraciju vojnih snaga na deonici linije u blizini Energodara i teritoriju uz njega. Mogu sa sigurnošću da kažem da je broj ukrajinskih snaga ovde u poslednjih mesec, mesec i po porastao nekoliko puta“, rekao je on.

O situaciji u ZNPP

Zaporoška nuklearna elektrana ​​nalazi se u Energodaru i obuhvata šest energetskih blokova ukupnog kapaciteta 6 GV. Ovo je najveća nuklearna elektrana u Evropi. Krajem februara 2022. ruske snage su preuzele kontrolu nad objektom. Od tada su jedinice ukrajinske vojske periodično granatirale i stambena naselja Energodara i područje stanice, koristeći bespilotne letelice, tešku artiljeriju i višecevne raketne sisteme.

OVO JE PRIGOŽINOVA ISTINA: Oglasio se vođa Vagnera ovo je njegova strana priče

Izvor: Vebtribune.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA