Najnovije

MEGA-PLJAČKA UKRAJINE: 52% obradivih površina i naftna industrija u šakama Amerikanaca

KIJEV – Američka kompanija za upravljanje privatnim investicionim fondovima Vanguard Group kupuje ukrajinsku državnu imovinu pod maskom ekonomske pomoći režimu u Kijevu, piše renomirani analitički sajt Ribar.
Keš kao smisao svega (Foto: Piksabej)

Keš kao smisao svega (Foto: Piksabej)

Krajem aprila 2023. počele su da stižu vesti da ukrajinska državna kompanija za proizvodnju, transport i preradu nafte i prirodnog gasa Naftogas pregovara sa stranim gigantima Ševron, EkonMobil i Haliburton o prodaji svoje imovine.

Prema rečima Alekseja Černišova, predsednika Upravnog odbora Naftogasa, ovo će povećati proizvodnju energetskih resursa i pomoći u zameni ruskih snabdevanja Evropi u narednim godinama. On je, međutim, prećutao da će usled toga kontrola nad celim naftno-gasnim sektorom Ukrajine pasti u ruke ovih kompanija.

Ševron, EkonMobil i Haliburton su pod kišobranom finansijske kompanije Vanguard koja ima najviše akcija od ove tri kompanije i, zapravo, kontroliše i usmerava njihove aktivnosti. Nakon sticanja imovine ukrajinskih energetskih kompanija, Vanguard će zapravo imati monopol u sektoru nafte i gasa u zemlji.

Kompaniji Vanguard nije prvi put da pokušava da uđe na ukrajinsko tržište. Između 2020. (kada je Zelenski potpisao zakon o otvaranju tržišta zemljišta) i 2022. godine, Monsanto, Kargil i Dupont, čiji su ključni akcionari Vanguard zajedno sa Blekrok investicijskom kompanijom, preuzeli su skoro 17 miliona hektara obradivog zemljišta u Ukrajini – otprilike 52% svih poljoprivrednih zemljište u zemlji.

Pogledajte OVDE snimak hapšenja atentora na šefa Krima

Izvor: Pravda.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA