Najnovije

RUSI IH "GRUVAJU" NA SVE STRANE: Puca tehnika - "leopardi" ostaju ukopani

Pozivajući se na izveštaje, "Berliner cajtung" piše da je ukrajinska vojska izgubila značajan deo od 54 "leoparda" koje su poslale Nemačka, Poljska, Španija, Norveška i Kanada

Otprilike mesec dana nakon početka, ukrajinska ofanziva počinje da razočarava, piše "Berliner cajtung", ocenjujući da Ukrajina trpi primetne gubitke koji uključuju nemali broj nemačkih tenkova "leopard".

Prema holandskoj platformi za praćenje gubitaka vojne opreme "Oriks", kijevske snage su izgubile četiri "leoparda 2A6" i tri "leoparda 2A4". Takođe 25 borbenih vozila pešadije "bredli" iz SAD, tri vozila za uklanjanje mina i jedan "bergpancer".

Ako je verovati ovim podacima, to znači da je Ukrajina već izgubila 13 odsto od ukupno 54 "leoparda" koje je Kijev dobio od jednog broja zapadnih država — odnosno 18 "leoparda 2A6" iz Nemačke i 36 "leoparda 2A4", koliko su poslali Poljska, Španija, Norveška i Kanada — zaključuje nemački list.

Povrh toga, "Berliner cajtug" podseća na, po ukrajinsku stranu katastrofalni, ishod bitke kod Male Tokmačke i pisanje "Forbsa" koji navodi da su kijevske snage tom prilikom izgubile četiri "leoparda 2A6".

Gubici koje je ukrajinska vojska počela da trpi skoro odmah po početku dugo najavljivane ofanzive postali su očigledni i za zapadnu javnost nakon što su društvenim mrežama i telegram kanalima počeli da kruže snimci uništenih "leoparda", "bredlija" i drugih komada zapadne tehnike.

"Ja se zaista nadam da postoji plan i da se sve ovo čini za neko više dobro. Znaćemo za nekoliko nedelja", napisao je novinar nemačkog "Bilda" Julijan Repke komentarišući snimke.

Uništenje "leoparda" priznao je i šef "Rajnmetala" Armin Paperger, kada je upitan zašto nemačka javnost malo čuje o gubicima nemačkih sistema naoružanja u Ukrajini.

"Zato što se o njima ne priča. U životu uvek ima gubitaka", odgovorio je Paperger.

Zamenik ukrajinskog ministra spoljnih poslova Andrej Melnik zatražio je od Bundestaga da pošalje još "leoparda" u Ukrajinu, ocenivši da bi Nemci trebalo da "utrostruče" broj isporučenih tenkova.

Međutim, "Berliner cajtung" podseća na studiju "Špigla" u kojoj se navodi da je od 300 "leoparda 2" koliko poseduje Bundesver, svega 130 u operativnom stanju.

KREMLJ OTKRIO: Prigožin "dobio" od Moskve preko 20 milijardi dolara

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA