Najnovije

Putin: Ukrajinska vojska pretrpela velike gubitke na frontu i ima problema s popunjavanjem jedinica

Bilo bi pogrešno da se predsednik meša i direktno komanduje vojskom. Redovno dobijam izveštaje s fronta, poručio šef Kremlja

Foto: kremlin.ru

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da je njegova zemlja spremna za svaki scenario, odgovarajući na pitanje novinara o potencijalnom sukobu između ruske armije i NATO!

Ruski predsednik je odgovarao na pitanje o nedavnom bliskom susretu ruskih i američkih letelica u Siriji.

Krizne situacije

- To niko ne želi - rekao je ruski predsednik, ukazujući na postojeće kanale za sprečavanje sukoba koji omogućavaju ruskim i američkim oficirima da "direktno razgovaraju o bilo kojoj kriznoj situaciji".

- Činjenica da ovi kanali i dalje funkcionišu pokazuje da nijedna strana nije zainteresovana za sukob. Ali ukoliko neko želi sukob, a to nismo mi, onda smo spremni za najgori mogući scenario - dodao je Putin.

Od početka ruske invazije na Ukrajinu ruski zvaničnici su u više navrata upozoravali na opasnost od sukoba između NATO i Rusije. Isporuke zapadnog oružja Ukrajini samo još više uvlače zapadne zemlje u sukob, smatraju u Moskvi. Putin je potvrdio da redovno dobija izveštaje s fronta i da nekoliko puta dnevno razgovara sa svojim generalima:

- Kad je potrebno, mogu da dođem do njih. Ali bilo bi pogrešno da se predsednik meša i direktno komanduje vojskom.

On je dao i svoje viđenje situacije u ukrajinskoj armiji: - Ukrajinska vojska je pretrpela velike gubitke na frontu i ima problema s popunjavanjem jedinica. Oni su formirali vojne jedinice od vazduhoplovnih tehničara.

To govori da su im iscrpljeni kapaciteti za mobilizaciju. Putin je naveo i da Rusija ne odbacuje ideju o mirovnim pregovorima, ali da je teško razgovarati o miru i uvesti prekid vatre kada je ukrajinska vojska u ofanzivi.

Sporazum o žitu

Šef Kremlja se potom osvrnuo i na sve češće ukrajinske napade na Krimski most, koji povezuje ovo poluostrvo s kopnenim delom Rusije:

- Bezbednost oko Krimskog mosta biće dodatno pojačana. Odgovorili smo preventivnim napadima na mesta na kojima se proizvode pomorski dronovi koji su korišćeni u napadima na most.

Na kraju razgovora s novinarima posle rusko-afričkog samita u Sankt Peterburgu Putin se osvrnuo i na pitanje raskida sporazuma o izvozu ukrajinskog žita:

- Rusija je važnija za globalni lanac izvoza hrane u svetu od Ukrajine. Udeo ukrajinskog žita na svetskom tržištu je pet odsto, a ruskog više od 20 odsto. Naši tovari đubriva na Baltiku i dalje stoje. Niko ne može da nam objasni zbog čega. Prošle godine EU je sprečila izvoz 300.000 tona našeg đubriva - rekao je Putin.

Nose zastave Rusije i traže zatvaranje francuskih i američkih vojnih baza u zemlji

Izvor: Kurir

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA