Najnovije

SPREMA SE SULUDA AKCIJA BRITANACA! Izazvaće katastrofu za celu Evropu i Ukrajinu

Pokušaj kolektivnog Zapada da zauzme Krim pretvoriće se u katastrofu za celu Evropu, a još više za Ukrajinu. Rusija ima dovoljno resursa i snaga da zaštiti svoj suverenitet, čak i ako bude morala da preduzme ekstremne mere, upozorio je Zaur Smirnov, predstavnik Krimske međuetničke misije.

Ovako je on odreagovao na pisanja britanskih medija da Velika Britanija priprema ukrajinske specijalce da zauzmu to poluostrvo pre Božića.

Sudeći po novim ukrajinskim trendovima, verovatno se misli na Božić po Gregorijanskom kalendaru, s obzirom da je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski „u sklopu napora da se odrekne ruskog nasleđa“ prošle nedelje potpisao zakon kojim se menja datum državnog praznika Božića u Ukrajini sa 7. januara na 25. decembar.

Ruski vojni ekspert Viktor Litovkin ističe da su planovi o zauzimanju Krima unapred osuđeni na propast.

SKANDALOZNO - Srpski političar ide u posetu Zelenskom

„Krim ima veoma moćnu, snažnu odbranu i mislim da niko neće uspeti da probije tu odbranu“, naglasio je ekspert.
Napise zapadnih medija o zauzimanju Krima ruski eksperti vide kao propagandu i deo psihološkog rata.

To je taktika zastrašivanja protivnika i njegovog javnog mnjenja.

Ruski stručnjaci objašnjavaju da je u ovom trenutku takva propaganda potrebna Kijevu i Zapadu, s obzirom na neuspehe ukrajinske kontraofanzive.

„Ne mislim da nas mogu nečim zastrašiti, s obzirom da smo se mnogo puta suočavali s ljudima koji su na Zapadu svašta spremali protiv nas. Smatram da su takve britanske vesti namenjene njihovom stanovništvu, jer žele da im pokažu da novac poreskih obveznika troše na ‘prave stvari’, uveravajući ih da na taj način pomažu Ukrajini da se odbrani od ‘ruskog agresora’...“, kaže Litovkin.

JAVIO SE KADIROV! Izvršili smo udar…

Britanci spremaju „topovsko meso“

Prema navodima britanskih medija, više od 2.000 ukrajinskih specijalaca obučava se u Velikoj Britaniji za učešće u operaciji protiv Rusije, a pretpostavlja se da će formiranoj brigadi biti dodeljena ključna uloga u akcijama Oružanih snaga Ukrajine protiv Krima. „Krimska operacija“ će uključivati vazdušne, kopnene i pomorske napade.

„Činjenica je da Ukrajina nema mogućnosti da izvrši napade na Krim iz vazduha, niti sa mora. Nemaju ni mornaricu, ni vazduhoplovstvo.

Drugo, to što Velika Britanija obučava ukrajinsku vojsku to nije problem, jer imaju novca za to. Oni to čine formalno. Britanski instruktori će stići u 9 sati na poligon, a u 18 sati će završiti obuku i otići kućama. Pitanje je, međutim, kako će ukrajinska vojska biti obučena tj. kakav je kvalitet te obuke.

Oni za to ne mare, jer je njihov glavni zadatak da potroše te pare izdvojene za obuku ukrajinske vojske i to je sve“, kaže Litovkin.

Prema pisanju britanskih medija, ukrajinska vojska prolazi specijalnu obuku u centru za odbranu na jugozapadu Engleske, a obuku sprovodi britanska vojska iz 3. brigade specijalnih snaga Kraljevskih marinaca.

„Mi već imamo iskustvo sa vojnicima koji su prolazili obuke u inostranstvu, u Velikoj Britaniji, Nemačkoj, Češkoj i Poljskoj i svi oni pričaju da su zapadni instruktori bili nemarni prema svom poslu. Dakle, formalno su uradili sve što je trebalo, a u stvari nije bilo kvaliteta, jer nisu zainteresovani za poboljšanje kvaliteta obuke ukrajinske vojske zato što znaju da spremaju ‘topovsko meso’, naglasio je Litovkin.

Britanci žele da „zabibere“ Rusiji

Eksperti napominju da „par hiljada“ obučenih specijalaca ne može da reši tako zahtevan zadatak kakav je zauzimanje Krima, ukazujući istovremeno na činjenicu da je potrebno i nekoliko godina da se pripremi iskusan borac.

„Ništa oni ne mogu da reše. To je prosto samo trošenje i izvlačenje onih para koje je britanska Vlada izdvojila navodno za pomoć Ukrajini. I to je sve!“, kategoričan je Litovkin.

Ukrajinske vlasti nameravaju da upotrebe nove rakete dugog dometa protiv Krima, koje toj zemlji isporučuju Velika Britanija, Nemačka i SAD, kako bi poremetile snabdevanje ruskih trupa.

Zamenik britanskog ministra odbrane DŽejms Hipi ranije obelodanio da je London od 2022. godine kijevskim vlastima poslao više od 200.000 artiljerijskih granata, oko pet miliona komada municije za pešadijsko oružje, više od 12.000 komada protivtenkovskih raketa i više od 1.500 protivvazduhoplovnih raketa, dok je više od 10.000 ukrajinskih regruta prošlo obuku na tajnim lokacijama britanske vojske u okviru paketa vojne pomoći koju London šalje Kijevu.

Operacija „Interfleks" je vodeći britanski program obuke Ukrajinaca, pre svega onih koji su se priključili Oružanim snagama Ukrajine bez ikakvog iskustva. Obuka traje najmanje pet nedelja i uključuje rukovanje oružjem, prvu pomoć, patroliranje i preživljavanje na otvorenom.

Litovkin ocenjuje da je uloga Velike Britanije u konfliktu u Ukrajini ogromna.

„Prvo, Velika Britanija isporučuje oružje Ukrajini. Osim toga, u Ukrajini rade engleski vojni instruktori, a takođe deluje i britanska obaveštajna služba. Velika Britanija je uvek bila protivnik Rusije. Ta zemlja aktivno koristi svoje mogućnosti u Ukrajini kako bi ‘zabiberila’ Rusiji“, kaže Litovkin.

Zapadne zemlje, saveznici Kijeva, smatraju zauzimanje Krima jednim od najvažnijih ciljeva ukrajinske kontraofanzive, pošto poluostrvo sada za njih ima simbolično značenje.

Za Ruse, Krim nije samo teritorija, već ima posebno istorijsko i duhovno značenje, s obzirom na to da je ruski kijevski knez Vladimir upravo u Hersonesu, današnjem Sevastopolju, primio hrišćanstvo 988. godine. Veliki knez je potom pokrstio i rusku državu i narod, a krštenje Rusije je postavilo temelje ruskoj državi i predodredilo istorijsku sudbinu zemlje.

KAKVA MAJSTORIJA RUSKIH PILOTA: U niskom letu zadali brutalne udarce Ukrajincima (VIDEO)

Istorijske činjenice govore o tome da je Krim bio u sastavu Rusije od 18. veka, a 1954. godine ga je tadašnji sovjetski lider, Ukrajinac Nikita Hruščov poklonio Ukrajini, tadašnjoj sovjetskoj republici.

Posle raspada Sovjetskog Saveza 1991. godine, to poluostrvo je bilo deo nezavisne Ukrajine, ali je vraćeno u sastav Rusije nakon državnog puča u Kijevu i martovskog referenduma 2014. godine, na kome je skoro 97 odsto Krimljana i skoro 96 odsto stanovnika Sevastopolja glasalo za prisajedinjenje Rusiji.

Krim je za Rusiju i od strateškog značaja. Sevastopolj, grad koji je osnovala carica Katarina Velika, 14. juna 1783. godine, posle prisajedinjenja Krima Rusiji kao glavnu bazu ruske Crnomorske flote, i danas je sedište ruske flote, i predstavlja najvažniju stratešku tačku u crnomorskom regionu i ruski izlaz na topla mora.

Nakon događaja iz 2014. godine za Rusiju pitanje statusa Krima zauvek zatvoreno.

UKRAJINSKA ŽUTA KUĆA UŽASA I PAKLA: Šta se zapravo tamo krije?

Izvor: Sputnik.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA