Najnovije

DALEKOVOD KOJI MOŽE DA KOŠTA CELU PLANETU: Ukrajinci ga isključili potencijalna katastrofa na pomolu

Ogromna opasnost koja može da košta ceo svet.

Ukrajina je isključila dalekovod koji je snabdevao strujom Zaporošku nuklearku, saopštio je danas savetnik čelnika „Rosenergoatoma” Renat Karča.

Da podsetimo, dalekovodi su izuzetno važni za nuklearnu elektranu, jer uz njih tri dizel generatora, koji se koriste u slučaju kvara na dalekovodima, obezbeđuju hlađenje reaktora, nesmetan rad elektrane. nuklearnu elektranu i sprečiti da dođe do nuklearne katastrofe.

Karca je dodao i da veruje da Oružane snage Ukrajine mogu da izvedu raketni napad na prostorije u kojima se u okviru nuklearne elektrane nalazi korišćeni radioaktivni materijal, nakon čega bi Kijev mogao da pokuša da zauzme nuklearnu elektranu.

Nuklearni blokovi, pak, su, kako je rekao, 100 odsto bezbedni i Ukrajinci ne mogu da dođu do njih.

Karča ne isključuje da bi ukrajinska strana mogla da odluči da napadne sisteme za hlađenje, što bi, prema njegovim rečima, bilo opasno, ali je moguće popraviti, iako veoma teško.

Podsetimo, poslednjih nedelja predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski, kao i drugi ukrajinski zvaničnici, najavljuju da Rusija navodno sprema napad na nuklearnu elektranu, zbog čega su čak i započeli vežbe u slučaju da dođe do nesreće. javlja.

Ukrajinski novinari i obaveštajni zvaničnici tvrde da je ruskim radnicima rečeno da napuste fabriku do sutra, 5. juna. Zbog ovoga, Ukrajinci strahuju da bi Rusija tog dana mogla izazvati nuklearnu katastrofu.

RUSI KREĆU U PAKLENI KONTRAUDAR! Spremaju veliki upad 180.000 vojnika raspoređeno

Ruski zvaničnici su, međutim, u više navrata izjavljivali da Rusija nema razloga da napada objekat koji je pod njenom kontrolom od marta prošle godine i u kojem se, prema ukrajinskoj strani, nalazi nekoliko stotina ruskih vojnika.

SRUŠEN RUSKI LOVAC PRESRETAČ MIG-31: Sudbina pilota neizvesna oglasili se Rusi

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA