Najnovije

Sinhronizovani napad na dve srpske zemlje

Poslednja dešavanja ukazuju na sinhronizovani napad na dve srpske zemlje - Republiku Srpsku i Srbiju, a sve s ciljem da se srpski nacionalni prostor destabilizuje u interesu zapadnih centara moći, rekao je politikolog Rajko Petrović za RTRS.

Republika Srpska (Foto: Vlada RS)

- Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je nešto što je jako važno, a to je da će se Republika Srpska i srpski narod za odbranu svoje nacionalne pozicije boriti svim političkim sredstvima. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da poštuje integritet BiH, ali da sva rešenja u ovoj zemlji moraju biti u skladu sa Dejtonskim sporazumom - rekao je Petrović.

S druge strane, rekao je on, iz političkog Sarajeva čujemo sve osim poziva na politička rešenja problema.

Petrović je naveo da su visoki predstavnici, namećući odluke, oteli suverenitet od građana u BiH, što je nedopustivo u demokratskom društvu i državi.

On je naveo da je srpska akademska zajednica jedinstvena u oceni da je poslednja nametnuta odluka Kristijana Šmita jedan u nizu udara na političko-pravni sistem BiH, ali pre svega udar na Republiku Srpsku, odnosno na temeljni aspekt Dejtonskog sporazuma koji se tiče njenog postojanja.

Petrović je rekao da se Republika Srpska i njeno rukovodstvo bore za poštovanje slova ovog sporazuma, boreći se političkim sredstvima protiv pokušaja destabilizacija.

- Sudbina Republike Srpske je u vezi sa onim što se dašava na Kosovu i Metohiji. Određenim zapadnim centrima moći jako je bitno da destabilizuju prostor Balkana i diplomatskim aktivnostima ovde pokušavaju da kompenzuju nezadovoljstvo stanjem i Ukrajini - smatra Petrović.

Izvor: RTRS

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA