Najnovije

SPREMNE SANKCIJE PROTIV BEOGRADA? Ovo ne zvuči dobro

Sankcije protiv Beograda su spremne.

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine nakon sastanka sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem koji je trajao dva sata rekao je da trenutna situacija nije laka.

Upitan da li je uspeo da Kurtija "malo smekša", Lajčak je rekao: "On je izneo svoje stavove, ja sam izneo svoje ideje i predloge, sastanak je bio dug, ali veoma važan".

"To nije lak zadatak, niti laka situacija. Imao sam važne sastanke sa predsednicom Osmani i premijerom Kurtijem. Duga iskrena diskusija. Veoma važna. Moram da biram reči, postoji razumevanje o potrebi da se ide napred u vezi sa tri tačke koje je iznela EU - deeskalacija, brzi novi izbori i povratak dijalogu o normalizaciji. Ostaje da nastavimo razgovore o konkretnim koracima koje treba preduzeti. Sastanak je bio dug, ali veoma važan da bolje razumemo pozicije jedni drugih. Dogovorili smo se da nastavimo", rekao je on novinarima.

Na pitanje o sankcijama protiv Kosova, Lajčak je rekao da nije u njegovoj nadležnosti da komentariše te mere, prenosi "Kosovo onlajn".

"Jasno je da EU nije srećna što je u poziciji da iznosi mere", dodao je Lajčak.

Kako je dodao, postoje spremne sankcije i protiv Srbije, ako se bude saznalo da Beograd ne postupa u skladu sa zahtevima EU.

"EU je jasno stavila do znanja da postoje spremne sankcije i za Srbiju, one će biti primenjene ako se shvati da Srbija ne postupa po zahtevima EU. To je odluka zemalja članica", istakao je.

"Biću u Beogradu sutra. Moja želja je da nema sankcija protiv Kosova i Srbije. Moja želja je da nema sankcija i da dve strane dođu u u Brisel i pregovaraju kako da sprovedu sporazume postignuti u februaru i martu", rekao je izaslanik EU.

NEŠTO SE KRUPNO KUVA U LONDONU: Posle Kurtija i Bećirović došao po instrukcije

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA