Najnovije

CEO SVET PRATI SITUACIJU: Danas se sprema napad na nuklearku

Strepi čitav svet.

Rusija i Ukrajina razmenile su optužbe za planiranje napada na nuklearnu elektranu Zaporožje.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je u telefonskom razgovoru sa francuskim kolegom Emanuelom Makronom da ruske snage pripremaju „opasne provokacije u Zaporožju.

Prethodno je savetnik direktora ruske energetske kompanije Rosenergoat Renat Karča tvrdio da će ukrajinske snage u sredu uveče napasti nuklearnu elektranu preciznim oružjem i dronovima.

Zelenski je naveo da su se on i Makron dogovorili da „drže situaciju pod maksimalnom kontrolom zajedno sa Međunarodnom agencijom za nuklearnu energiju (IAEA).

Oružane snage Ukrajine su u saopštenju navele da postoje operativne informacije da su eksplozivne naprave postavljene na krov trećeg i četvrtog reaktora nuklearne elektrane i da je napad moguć „u bliskoj budućnosti“.

Dodaje se da eksplozije tih uređaja ne bi oštetile reaktore, kako bi se stvorila slika da je nuklearka granatirana sa ukrajinske strane.

Karča je ranije rekao da će ukrajinske snage u sredu uveče napasti nuklearku Zaporožje preciznim oružjem i dronom.

Karča je za televiziju Rusija 24 rekao da je ta informacija stigla danas i da je ovlašćen da o tome govori.

On je takođe rekao da Ukrajina planira da 3. jula izbaci iz aviona municiju napunjenu radioaktivnim otpadom uklonjenom iz južnoukrajinske nuklearne elektrane, prenele su RIA Novosti. Nijedna strana nije predstavila dokaze za svoje tvrdnje.

Nuklearna elektrana Zaporožje nalazi se na levoj obali Dnjepra u blizini grada Energodara. Nuklearna elektrana je pod kontrolom ruskih snaga od 2022. godine.

Ranije su se dve strane u sukobu međusobno optuživale za granatiranje teritorije nuklearne elektrane i grada Energodara.

ŠTA TO SPREMAJU UKRAJINCI? Nešto krupno će se desiti (VIDEO)

Izvor: RT.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA