Najnovije

STIGLA POTVRDA: Tražili mine i postavljene bombe na elektrani ovo je odgovor Zelenskom

Ruski zvaničnici poslednjih meseci upozoravaju da kijevski režim planira da izvede teroristički napad na nuklearnu elektranu, što će dovesti do katastrofalnih posledica po čitav svet

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) u toku poslednjih provera u Zaporoškoj nuklearki nije otkrila nikakve tragove mina ili eksploziva, potvrdio je generalni direktor agencije Rafael Grosi, prenosi TASS.

"U toku naših poslednjih inspekcija, nismo pronašli dokaze da je bilo miniranja u Zaporoškoj nuklearki, ali nastavljamo da budemo na oprezu", naglasio je Grosi.

Naime, ranije šef ukrajinske vojno-obaveštajne službe Kiril Budanov, tvrdio je da su ruske trupe minirale sistem za hlađenje u elektrani i da je Kremlj naredio da se vozila napunjena eksplozivom rasporede na četiri od šest pogona u postrojenju.

Istražitelji IAEA su tada pregledali objekte i ustanovili da "do sada nisu pronašli nikakve vidljive naznake mina ili drugog eksploziva".

Ruski zvaničnici poslednjih meseci upozoravaju da kijevski režim planira da izvede teroristički napad na Zaporošku nuklearnu elektranu, što će dovesti do katastrofalnih posledica po čitav svet.

"Već mesecima je granatiraju. I nije nuklearka slučajno gađana. Nisu tamo naznačili metu iz neznanja, već zbog detaljno isplanirane taktike. Rusija o tome odavno govori, upozorava na nuklearni ekstremizam režima Zelenskog", upozorila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova i dodala da je ukrajinski predsednik izabrao najbolju metodu kako bi držao ceo svet kao taoce.

I portparol Kremlja Dmitrij Peskov je potvrdio da postoji velika pretnja da će Kijev da izvede sabotažu, a savetnik generalnog direktora "Rosenergoatoma" je dan ranije upozorio da će u noći 5. jula Ukrajina da napadne nuklearnu elektranu Zaporožje uz pomoć visokopreciznog oružja i dronova kamikaza.

Zbog toga su Telegram kanali od jutros preplavljeni porukama o situaciji u Zaporoškoj nuklearnoj elektrani.

Na sreću, situacija je mirna, nije registrovana povećana radioaktivnost, a ukrajinski mediji jutros prenose da nuklearka radi normalno i da nije došlo do prebacivanja ili razmeštanja tehnike ili ljudstva.

DRAMATIČNA PORUKA ZELENSKOG: Ukrajinci dižu u vazduh Zaporošku elektranu optužuju Ruse

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA