Najnovije

ZELENSKI LETI NA SIGURNO U BUGARSKU! Teren čist za napad na nukleraku i paklen plan

Da li će sutra biti taj dan kada će svet gledati kako po prvi put u istoriji čovečanstva neko namerno napada nuklearnu elektranu?

Telegram kanali ovog jutra preplavljeni su porukama o situaciji u Zaporoškoj nuklearnoj elektrani. Na sreću, situacija je mirna, nije registrovana povećana radioaktivnost, a ukrajinski mediji jutros prenose da nuklearka radi normalno i da nije došlo do prebacivanja ili razmeštanja tehnike ili ljudstva.

Ipak, Telegramom kruže objave da bi predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski sutra, 6. jula, mogao da poseti Bugarsku, iako tačno vreme posete još nije razglašeno iz bezbednosnih razloga.

Ipak, ono što je u ovom kontekstu zanimljivo jeste to što se pojavljuju podaci da nije isključeno da bi baš sutra stoga mogao biti organizovan napad na najveću nuklearku u Evropi, jer bi Zelenski bio na relativno sigurnom mestu, otkrio je za Telegram kanal "Maduro - nije glup" (Maduro - ne dura) bivši glavni analitičar Federalne službe zaštite (FOS) Rusije Dmitrij Jefimov.

Podsetimo, poslednjih nedelja predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski saopštio je da Rusija, navodno, priprema napad na nuklearku i da je stoga minirala Zaporošku elektranu. Zelenski je zatim ustvrdio da Moskva planira i da na daljinu izazove napad, nakon što prvo preda kontrolu nad nuklearnom elektranom ukrajinskoj strani.

Ipak, Međunarodna agencija za nuklearnu energiju proverila je nuklearku i zaključila da nije istina da se na njenoj teritoriji nalaze mine. Uz to, Moskva nikada nije govorila o tome da planira da preda kontrolu nad elektranom drugoj strani.

Rusija je saopštila da su tvrdnje Kijeva neistinite, jer zašto bi uopšte Kremlj odlučio da izazove takvu nesreću na objektu koji kontroliše još od marta prošle godine i u kojem se pritom nalazi više stotina ruskih vojnika?

Moskva upozorava da nije isključeno da bi do nesreće moglo doći, ali da iza takvih napada stoji Kijev, što nije nemoguće ukoliko se uzme da je nedavno bila napadnuta i hidroelektrana Kahovka.

Kako su poslednjih dana preneli različiti ukrajinski izvori, napad bi mogao biti sproveden u delo u periodu od 5. do 9. jula, ili generalno pre samita NATO u Litvaniji 11. i 12. jula.

Vlasti u Kijevu već su i zvanično počele sa pripremom stanovništva u slučaju da dođe do katastrofe u nekoliko oblasti, a ljudi se, po svemu sudeći, pripremaju za svaki mogući scenario, o čemu svedoče veliki redovi po prodavnicama za osnovne potrepštine.

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA