Najnovije

OTKRIVENO: Tajni pregovori Moskve i Vašingtona - jesen obećava kraj rata!

SAD - Sjedinjene Američke Države i Rusija vode tajne pregovore i razgovore o Ukrajini, objavila je američka tv stanica NBC NJuz, pozivajući se na svoje neimenovane izvore, ali javno objavljujući imena učesnika ovih razgovora.
Strogo poverljivo (Foto: Piksabej)

Strogo poverljivo (Foto: Piksabej)

Pregovore vodi grupa bivših visokih zvaničnika američke nacionalne bezbednosti, kao i bivših diplomata i uticajnih stručnjaka.

Konkretno, bivši pomoćnik šefa Pentagona Meri Bet Long, bivši diplomata i predsednik Saveta za spoljne poslove Ričard Has, evropski stručnjak Čarls Kupčan i stručnjak za Rusiju Tomas Grejem, kao i neki bivši zvaničnici Bele kuće i Stejt departmenta, navodi NBC NJuz.

Na ruskoj strani su akademici, lideri velikih istraživačkih centara ili istraživačkih instituta, „kao i drugi predstavnici ruske spoljnopolitičke sfere za koje se veruje da su bliski predsedniku Vladimiru Putinu ili su u stalnom kontaktu sa donosiocima odluka u Kremlju”.

Uključen i Lavrov

Konkretno, jednom od sastanaka prisustvovao je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, tvrdi NBC NJuz. Bilo je to u aprilu kada je Lavrov odleteo u NJujork da prisustvuje sastancima UN.

Pregovori su vođeni neformalno, ali su učesnici izvestili o svom napretku u Beloj kući, pa je administracija američkog predsednika DŽoa Bajdena upoznata sa ovim pitanjem, piše NBC NJuz.

Kao deo ovog pregovaračkog procesa, najmanje jedan bivši američki zvaničnik otputovao je u Rusiju da razgovara o ratu u Ukrajini. Svrha ovih konsultacija je postavljanje temelja za moguće pregovore o okončanju sukoba u Ukrajini.

Konkretno, na sastanku sa Lavrovom razgovarano je o pitanjima poput sudbine teritorije „koju Ukrajina možda nikada neće moći da oslobodi“, kao i o potrazi za obostrano prihvatljivim diplomatskim rešenjem.

Jesen kao vreme za zvanični početak “mirovnih pregovora”

Među ciljevima je da se kanali komunikacije sa Rusijom održe otvorenim i da se utvrdi gde bi moglo biti prostora za buduće pregovore, kompromise i diplomatiju za okončanje rata.

Pregovori se odvijaju usred sve većih znakova da SAD i njihovi saveznici žele da Moskva i Kijev pređu na mirovne pregovore na jesen, nakon završetka tekuće kontraofanzive Ukrajine.

Treba napomenuti da su pomenuti pregovarači sa američke strane – Ričard Has i Čarls Kupčan – u junu napisali autorski članak da bi Ukrajina posle kontraofanzive mogla da pristane na pregovore sa Rusijom.

“Čak i ako Zapad poveća svoju vojnu pomoć, Ukrajina i dalje neće moći da porazi ruske snage“, jedan je od zaključaka ovih pregovora sa Ruskom Federacijom.

Nedavno je objavljeno i da je Vilijem Berns, šef CIA, takođe bio i u Kijevu, ali da je ostvario komunikaciju sa Moskvom, što dodatno potvrđuje da se “nešto iza brega valja”.

Pogledajte OVDE video snimak u kojem Zelenski traži nuklearne udare po Rusiji od strane NATO alijanse

Izvor: Pravda.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA