Najnovije

RUSKI ČOVEK U SRCU EVROPE: Zelenski ga napao, gledao u beleške pa izbacio kamermane

Novi detalji iz Bugarske.

„Ne daj Bože da ti se desi neka tragedija i da si ti bio na mom mestu. A da ljudi sa zajedničkim vrednostima ne pomognu, šta biste uradili? Rekli biste – Putine, zgrabite bugarsku teritoriju“, zamolio je Zelenski, navodeći da Radev sigurno neće dozvoliti kompromis sa nezavisnošću Bugarske.

Izbacio snimatelje iz sale

Zbunjeni Radev je stalno gledao papire sa beleškama.

Ali Zelenski se tu nije zaustavio. Takođe je kritikovao Radeva što je rusku invaziju na Ukrajinu uglavnom opisao kao „sukob“ a ne kao rat.

Potom je odbacio predloge Radeva za diplomatsko rešenje, ističući da je Kremlj pokrenuo „razorni rat protiv Ukrajinaca, a ne protiv drugih zemalja”.

A onda je situacija eskalirala. Bugarski predsednik, zbunjen žalbom Zelenskog, zatražio je od kamera koje su snimale sastanak da napuste prostoriju u predsedničkoj palati.

Šta će Putin reći?

Mnogi sada očekuju reakciju ruskog predsednika, s obzirom na to da Radev, bivši pilot MiG-29 i bivši šef ratnog vazduhoplovstva, često javno ističe da je za Rusiju – ne samo pre početka rata u Ukrajine, ali i tokom nje.

NJihov dobar odnos zasniva se na dugogodišnjoj saradnji bugarskog predsednika i Moskve.

Radev je postao predsednik Bugarske 2016. godine nakon pobede na izborima na kojima su ga kandidovali socijalisti - naslednici nekadašnje Bugarske komunističke partije povezane sa Moskvom. Drugi mandat je osvojio u novembru 2021. godine, kada je njegovu kandidaturu podržao PP Kirila Petkov, protiv koga se kasnije okrenuo zbog glasne podrške Ukrajini.

Tokom kampanje 2016. Radev se 2014. zalagao za ukidanje sankcija uvedenih Rusiji zbog aneksije Krima 2014. godine, ali to nije bio jedini put da se „okliznuo” na Krimu. On je u jednoj od predizbornih debata 2021. rekao da Bugarska mora da održava pragmatične veze sa Moskvom i da je ne treba posmatrati kao neprijatelja, ne samo zbog bliskih istorijskih i kulturnih veza. Tada je i Krim nazvao „ruskim“, dodajući: „Šta bi drugo moglo biti?“. Zbog ove izjave oštro je reagovala i američka ambasada u Sofiji.

Radev je kasnije rekao da je ruska aneksija Krima kršenje međunarodnog prava, ali njegovi protivnici taj komentar vide kao manifestaciju njegovih proruskih stavova.

Ruska invazija na Ukrajinu nije previše promenila stav Radeva, ali je sada taj stav mnogo blaži, često suptilniji i maskiran iza dvosmislene retorike. U oktobru prošle godine, kada je devet istočnoevropskih zemalja podržalo nastojanja Ukrajine da se pridruži NATO-u, Radev nije potpisao zajedničku izjavu.

Posle nekoliko meseci žestokih debata, bugarski parlament je konačno u novembru prošle godine izglasao slanje oružja Kijevu, što je razbesnelo Radeva.

Međutim, pred Zelenskim nije pokazao ni zrnce tog besa.

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA