Najnovije

NEMAČKA OBAVEŠTAJNA SLUŽBA PRESRELA RAZGOVOR? Lukašenko pozvao Prigožina oni prisluškivali

Nemačka obaveštajna služba (BND) presrela je telefonski razgovor predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka i šefa Vagnera Jevgenija Prigožina.

Razgovor je vođen prilikom pokušaja oružane pobune 24. juna.

Novinari medijske grupe ARD tvrde da su nemački obaveštajci putem prisluškivanja saznali za posredničku ulogu beloruskog predsednika. BND je navodno sumnjao da Prigožin sprema pobunu i navodno je nedelju dana ranije pokušao da proveri ovu informaciju sa saveznicima, ali bezuspešno. Služba stoga nije obavestila nemačkog kancelara Olafa Šolca o verovatnoći pobune Vagnera, tako da je nemačko rukovodstvo prvo upozorenje dobilo tek u petak, 23. juna.

Šolc je ranije kritikovao BND, napominjući da za razliku od američkih obaveštajaca, nemačka služba „nije znala unapred” za Prigožinove planove. On je naglasio da smatra da je potrebno „razgovarati o aktivnostima” BND-a, koji je uvek „pokušavao da prati situaciju” u Rusiji.

ARD kaže da je nemačka obaveštajna služba bila „prilično dobro“ obaveštena o radu privatne ruske vojne kompanije Vagner jer je navodno imala pristup njenim internim komunikacijama. BND je počeo da prati Vagnerove poruke i pozive još 2022. godine, ali je tada jedan od službenika, Karsten Linke, obavestio Moskvu o prisluškivanju. Linke je uhapšen u decembru u Nemačkoj pod optužbom za izdaju zbog saradnje sa ruskim obaveštajnim službama.

Nemačka obaveštajna služba saopštila je novinarima da ne komentariše javno svoj rad i bilo kakve zaključke o njihovim aktivnostima.

Jevgenij Prigožin pokrenuo je oružanu pobunu u noći 24. juna, optužujući snage Ministarstva odbrane za raketni napad na kamp Vagner PMC. Zauzeo je sedište Južnog vojnog okruga u Rostovu i najavio „marš pravde” ka Moskvi. Međutim, 24. juna uveče, kada su Vagnerove kolone bile 200 km od prestonice, okrenuo ih je i vratio u logore.

Na scenu se iznenada pojavio Lukašenko i najavio dogovor postignut sa Prigožinom da se prekine kampanja protiv Moskve, a Kremlj će zatvoriti slučaj protiv njega za organizovanje oružane pobune i dozvoliti mu da se sa plaćenicima preseli u Belorusiju.

Intervencija beloruskog predsednika omogućila je Prigožinu da izbegne kaznu, uključujući i ubistvo vojnih pilota, čije su helikoptere i avione oborili pripadnici Vagnera tokom nereda.

Američki obaveštajni zvaničnici su kasnije rekli za CNN da znaju za pobunu. Oni su naveli da su pripadnici Vagnera unapred prebacili ljudstvo i oružje iz Ukrajine na granice Rusije, a da su Prigožinove izjave o nedostatku municije za operacije u Ukrajini „namerne dezinformacije“.

VELIKA SMENA U VRHU RUSKE VOJSKE! Putin smenio Gerasimova?

Američki obaveštajci su primetili i da je zamenik komandanta ruske grupe u Ukrajini, general Sergej Surovikin, koji nedeljama nije viđen, znao za pripremu pobune.

JEDAN OD NAJBLIŽIH SUROVO IZDAO PUTINA: Izigrao Rusiju i glumio velikog prijatelja

Izvor: B92.net

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA