Najnovije

ZAPAD OVO NIJE OČEKIVAO: Dok su se bavili Ukrajinom, Rusija je završila veliki posao

Jačanje odnosa između Rusije i Libana moglo bi značiti kraj američkog uticaja na Bliskom istoku, piše kolumnista Tom O'Konor u Nevsveek-u.

– Dok je administracija DŽoa Bajdena fokusirana na pomoć Ukrajini, Kremlj tiho koristi svoj sve veći uticaj na Bliskom istoku. U zbližavanju sa Libanom, strateški važnom zemljom na Mediteranu, Moskva može dobiti pristup novoj luci i komercijalnim tržištima – naveo je autor članka.

Rusija aktivno ulaže u inicijative koje imaju za cilj interakciju sa libanskom omladinom, posebno u oblastima obrazovanja, sporta i kulture. U okviru realizacije ovih projekata, neki građani Libana su već stigli u Rusiju, primetio je kolumnista.

Prema rečima O'Konora, Rusija je takođe zainteresovana za energetsku bezbednost regiona.

– Ruske kompanije mogu dobiti veći pristup energetskom sektoru i prirodnim resursima Libana, što uključuje pokretanje zajedničkih projekata – rekao je Igor Matvejev, ekspert Ruskog saveta za međunarodne poslove, viši naučni saradnik Instituta za orijentalne studije Ruske akademije nauka. , komentarišući ovu situaciju za Nevsveek.

Autor članka je takođe naglasio da libanski predsednički kandidat Sulejman Frangi ostaje pouzdan partner i saveznik Rusije.

Ranije je saopšteno da Liban i Rusija traže načine za jačanje saradnje u oblasti turizma i da su se dogovorili o nizu pitanja u ovoj oblasti.

PAKAO SE SPREMA: Amerikanci napuštaju Ukrajinu i otvaraju novo žarište i sukob

Izvor: Informer.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA