Najnovije

LUDILO "DARDANIJE": Ono kad nemaš istorijski spomenik stariji od 30 godina na Kosovu!

KOSMET - Tim arheologa otkrio je pisanu posvetu cara Justinijana tokom naučnih istraživanja na arheološkom nalazištu Ulpijana, saopštio je tzv. "kosovski ministar kulture", Hajrula Čeku.
Arheologija - veoma bitna stvar! (Foto: Piksabej)Arheologija - veoma bitna stvar! (Foto: Piksabej)

Arheologija - veoma bitna stvar! (Foto: Piksabej)

Ovaj tim činili su Kristof Godar, Arben Hajdari i Miljot Beriša, prenosi Kossev.

„Značajno otkriće na arheološkom nalazištu Ulpijana koje baca novo svetlo na nasleđe (grada) Justinijana Sekunda“, naveo je Čeku na društvenim mrežama uz fotografiju ove posvete.

Tvrdi da ona „dodatno otkriva bogat narativni i istorijski značaj Dardanije“.

„Natpis predstavlja veoma redak dokaz i pokazuje bliskost cara sa mestom porekla. Crkva predstavlja jedno od najvećih otkrića kasnog Rimskog carstva i njegovih najvažnijih careva“, dodao je Čeku.

Arheološko nalazište rimskog i ranovizantijskog grada Ulpijane, čiji se ostaci prostiru na površini od oko 70 hektara, nalazi se na oko jedan kilometar od manastira Gračanica.

Arheološka istraživanja su započeta 1953. godine. Tamo su do sada pronađeni brojni artefakti, nakit, kovani novac i veliki broj mozaika. Ulpijana je 2016. godine uređena za posetu turista i proglašena za arheološki park.

Alarmantno!

Inače, privremene vlasti u Prištini se često pozivaju na tzv. “Dardance” kao neko svoje istorijsko nasleđe, čime samo dodatno potvrđuju da je njihovo realno istorijsko nasleđe na Kosovu i Metohiji nikakvo. 

Krađa istorijskog nasleđa i istorijski falsifikati postaju veoma aktivan deo delovanja prištinskih vlasti i koliko god bili istorijski i logički neutemeljeni, Šiptari postaju sve glasniji u otimačini srpskog kulturno-istorijskog blaga.

Zvog toga, ovo perfidno falsifikovanje istorije i otimanje kulturnih blaga Kosova i Metohije mora što hitnije doći u fokus srpskih vlasti i prema ovom problemu moraju biti preuzete i uspostavljene zvanične zakonsko-pravne i političke mere.

Pročitajte OVDE o kritici vlade Srbije od strane desničara zbog ponašanja prema Dodiku

Izvor: KosSev / Pravda.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Šta je to malincizam

Zašto Srbi žele u EU? Oni će vam reći da veruju da će tako bolje da žive, jer će se naći u ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA