Najnovije

ŠOJGU PREISPITUJE ODLUKU: Odgovor na američku kasetnu municiju u Ukrajini

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu rekao je da se Moskva iz humanitarnih razloga uzdržala od upotrebe kasetne municije, ali da bi ova odluka mogla biti preispitana, objavljeno je na stranici Ministartva odbrane Rusije na društvenoj mreži VKontakte.

Sergej Šojgu (Foto: RIA Novosti)

Prema rečima Šojgua, ovaj humanitarni problem povezan je sa odlukom Vašingtona da Kijev snabdeva kasetnom municijom. On je naglasio da su posledice upotrebe takvog oružja po civilno stanovništvo poznate.

„Predstavnici SAD su u prošlosti više puta izjavljivali da je upotreba kasetne municije ratni zločin. Danas Vašington i njegovi saučesnici čine ovaj zločin u Ukrajini. Nema osude od humanitarnih organizacija, kako se i očekivalo“, rekao je on.

Prethodno je portparol Pentagona Patrik Rajder rekao da je u Vašingtonu opšteprihvaćeno da Kijev koristi kasetnu municiju „pravilno” i u skladu sa dogovorima. Prema njegovim rečima, SAD će nastaviti da rade na prebacivanju neophodnog naoružanja Ukrajini.

U julu je američki list Vašington post izvestio o početku upotrebe kasetne municije od strane Ukrajine. Jedan ukrajinski zvaničnik je rekao da je ona korišćena za gađanje ruskih rovova koji sprečavaju ukrajinsku vojsku da se kreće ka unutrašnjosti.

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA