Najnovije

VUČIĆ JE LUTKAR IZ BEOGRADA ZBOG PUTINA: Zapad okreće novi list kad je u pitanju Srbija?

Za jednu sedmicu predsednik Srbije Aleksandar je dobio oštre kritike relavantnih zapadnih medija, dok su zapadni političari uputili pismo u kojem se kritikuje Vučić zbog njegovog pristupa kosovskom problemu.

Iako je u jednom trenutku dobio veliku pohvalu i imao saradnju bez tržišta sa Zapada, Vučić je ponovo naišao na niz kritika zapadnih partnera. Ovoga puta one su konkretne. Za to vreme, Vučić odmahuje rukom i otvara put kod Priboja, dok sagovornici Nove tvrde da su u pitanju ozbiljni signali Zapada koji mogu da dovedu do dugoročnih posledica po Beogradu.

Za manje od sedam dana Aleksandar Vučić popunio je stupce poznatih svetskih medija. Nemački „Špigel” nazvao ga je lutkarom iz Beograda, „čovekom koji ima sve što je potrebno da postane palikuća”, aludirajući da je na faktor nestabilnosti i tržišta na politički nestabilnom Zapadnom Balkanu.

Ovaj list podsetio je da hiljade ljudi koji mesecima protestuju protiv autokratskog lidera Aleksandra Vučića, a da je spoljnopolitički kurs lutkara iz Beograda „kao hodanje po užetu”. Oštru kritiku imao je i CNN, koji je objasnio svojim čitaocima da je „pristup Zapada takav da ne vidi zlo u srpskom predsedniku koji destabilizuje Balkan”.

- Tokom poslednjih meseci tenzija, SAD i EU stalno su ponavljale svoju posvećenost cilju privlačenja Vučića na svoju stranu. Ali Srbija je delovala sa sve većim odustajanjem - piše u tekstu “Sienen”.

Ni Frankurter algemajne cajtung (FAZ) nema reči hvale za predsednika, stavljajući ga u isti „koš“ sa Miloradom Dodikom i Viktorom Orbanom kao ključnim saveznikom Vladimira Putina u Evropi.

Tako smo u samo nekoliko dana dobili oštre reakcije u zapadnim medijima, što može da znači promenu spoljnopolitičkog kursa kada je reč o odnosima sa Beogradom. Na oštre kritike, Vučić je odgovorio na svom zvaničnom profilu na Instagramu i poručio da mu je od „pisanja stranih medija” važnija rehabilitacija puta u mestu Ćetanje u opštini Priboj.

Znači li ovo da Zapad okreće novi list prema Srbiji?

Aleksandar Popov iz Centra za regionalizam nema dilemu da je reč o direktnom upozoravanju Vučića od strane zapadnih zemalja. Kako kaže sagovornik Nove, tekstovi u relevantnim inostranim medijima i apeli zapadnih političara mogu da budu prvi korak ka konkretnim akcijama SAD I EU, koji mogu da dovedu do uvođenja sankcija prema Srbiji.

- Vučić je pokazao aroganciju i teranje inata prema Zapadu, što se od određenih zemalja tumači kao remećenje odnosa u regionu, što nesumnjivo ide Rusiji u korist. Da podseća na situaciju sa Miloševićem koji je bio faktor stabilnosti u regionu, postao je balkanski kasapin. Ovo može biti upozorenje Vučiću da dolazi kraj načina na koji je postavio politiku. Sankcije koje smo videli prema Vulinu mogu da se uvedu generalno prema Srbiji, jer SAD I EU imaju i te kako mogućnosti da naškode Srbiji ukoliko se proceni kao rešenje – objašnjava Popov.

Popov ističe da, ukoliko Zapad nastavi pritisak na Srbiju, nije isključeno da fondovi EU nisu dostupni kao do sada, ili da se poremete trgovinski odnosi sa zapadnim partnerima. Takve odluke direktno bi ugrozile srpsku privredu.

– Zapad je tolerisao Vučića i stabilokratiju u Srbiji do agresije Rusije na Ukrajinu. Teranje inata prema Zapadu, specijalne veze sa Rusijom, pa onda problemi oko BiH i te kako mogu uticati na odnose sa zapadnim zemljama. Ovakva upozorenja korak po korak mogu da uvedu u probleme cele države, a ne samo visoke funkcionere. Zapad je mnogo bio tolerantan prema potezima u regionu koji su išli u korist Rusije, čini mi se da se to sada menja – poručuje Popov.

Osim pisanja zapadnih medija, Vučić je dobio i opomenu za svoju politiku u pismu koje je više od 50 političara iz SAD, Velike Britanije i EU uputilo specijalnim predstavnicima u dijalogu Beograda i Prištine u kojem izražavaju zabrinutost zbog aktuelne politike ovih zemalja prema kosovskoj krizi.

Naglašavaju da je niz događaja doveo do pogoršanja situacije, uključujući i bojkot izbora strana srpske zajednice, kao i napad na pripadnike KFOR-a. Potpisnici apeluju neophodno da SAD, EU i Velika Britanija dodatno utiču na smenjenje tenzije jer bi u suprotnom odnosu Kosovo i Srbija uticali na regionalni mir i bezbednost.

- Trenutni pristup ne funkcioniše. Primećujemo i nedavno sankcionisanje od strane SAD prema Aleksandru Vulinu, direktoru BIA. Molimo vas da usvojite politiku određivanja radi sprečavanja daljeg zaostrašivanja bezbednosnih i političkih odnosa na severu Kosova - navodi se između ostalog u pismu.

Igor Novaković iz ISAC Fonda tvrdi da je Zapadu u ovom trenutku najveća stabilnost u regionu i napominje da se odnos Srbije prema Rusiji preliva na pitanje Kosova.

KAKVA KOFA HLADNE VODE - Rusija podržava ulazak Ukrajine u NATO, Rusi će zauzeti Kijev u prevodu?

Izvor: Direktno.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA