Najnovije

Marica Varićak: Progon Srba u Zadru 1991. (VIDEO)

U 74. emisiji Razbuđivanje gostovala je Marica Varićak, nekadašnja stanovnica Zadra jednog od najljepših mjesta na jadranskom primorju..

Marica Varićak je Srbkinja koja je rođena 1934. godine u Srbu, na tromeđi Like, Bosne i Dalmacije. NJeno porijeklo je iz okoline Knina, ali su se naselili u srbljansku opštinu još krajem 19. stoljeća. Porodica je bila vrijedna i brzo sticala imetak.

Dobar život je uništen u proljeće 1941. kada su Sile Osovine napale Kraljevinu Jugoslaviju. Ustaški pokret je stvorio uz pomoć Vatikana i nacista sebi državu Nezavisnu Državu Hrvatsku. Cilj NDH je bio fizička eliminacija Srba, Jevreja i Roma na prostoru od Drine do Žumberka i od Drave do Jadrana. 

Videvši šta se dešava, sprovođenje istrebljenja na djelu, Srbi su u Srbu i Drvaru podigli ustanak, a među njima i Maričič otac. Ustaše su masovno odvodile Srbe u kraške jame (npr. jama Prijeboj prema Bihaću) i bacali ih tamo žive i mrtve. Nakon Drugog svjetskog rata te jame su betonirane pedesetih i šezdesetih godina od strane Titovih komunista, kako bi se sakrila istina o genocidu nad srbskim narodom.

Već 1968. Marica je kupila u Zadru plac na kome je narednih godina sagradila stambeno-poslovni objekat veličine 600 metara kvadratnih. Kako su godine prolazile njena imovina se uvećavala. U najluksuznijoj zgradi grada Zadra kupila je sebi stan. Iako je osamdesetih godina crkveno pojanje bilo nepoželjno, ona je bila članica pravoslavnog hora.

Pojavom Franje Tuđmana i njegove stranke Hrvatske Demokratske Zajednice početkom 1990. na javnoj sceni počinje da se među sve Srbe u avnojevskoj Hrvatskoj uvlači zebnja, jer su oživljavane aveti NDH, jer su oni sa simpatijama se gledali na ustaške krvoloke. HDZ nakon formiranja vlasti preuzima kontrolu nad: Policijom, medijima, pravosuđem, javnim i komunalnim službama... Tako je otpočela jedna strahovita psiho agresija na sve što je imalo predznak srbski i jugoslavenski.

Mnoštvo Srba je u SR Hrvatskoj početkom 1991. dobijalo prijetnje preko telefona, uvrede, psovke... otkaze na poslu ili smanjenje plata, djeca su psiho-fizički maltretirana. Ovo je rađeno u organizaciji i po instrukcijama HDZ stranke. Takođe, formirane su paravojne formacije, tako što je ilegalno uvezena velika količina oružja iz inostranstva, a tu akciju u najvećoj tajnosti su vodili ministri u hrvatskoj Vladi: Martin Špegelj i Josip Boljkovac. Rezervni sastav MUP-a je uvećan 5 puta, a formiran je tkz. Zbor Narodne Garde.

U Zadru su formirani policijski punktovi na svim cestama ulaz/izlaz u grad. Počele su kontrole i informativni razgovori odnosno specijalni sistem zastrašivanja Srba.

Pogibija policajca Frana Lasice 1. maja 1991. zloupotrebljena je i bila povod za rušilački pohod u Zadru poznato kao "Kristalna noć", kada je preko 2000 Hrvata uništavalo imovinu Srba i firmi iz SR Srbije. Ovo je bilo u režiji Ive Livljanića, tadašnjeg gradonačelnika Zadra. Uslljedio je veliki pritisak na Srbe da se isele i ostave svoju imovinu. NJena unuka u školi je nazivana "četnikuša".

Marica Varićak nije imala druge, nego je u strahu za svoju ličnu sigurnost i svoje porodice krajem ljeta 1991. napustila svoju imovinu koja je bila već opljačkana i demolirana... a u februaru 1992. je i srušena. Preselila se u Beograd, gdje je od ranije imala svoj stan.

Nakon završetka oružanih sukoba u Hrvatskoj, Marica Varićak je 1996. godine započela pravnu borbu za povratak svoje imovine u Zadru koja se procenjivala na milione njemačkih maraka. Hrvatski pravosudni sistem je napravio lavirint koji je Marica srušila i dobila parnicu u svoju korist. Tada najviši državni funkcioneri HDZ shvataju šta bi se moglo desiti, pa se menja i Ustav Republike Hrvatske, kada je sve naredne sporove Marica izgubila. Ni u Strazburu nije bolje prošla Marica Varićak... i tamo je sistem bio napravljen tako da joj se imovina ne vrati.

Jedne prilike 2012. godine bila je u Zagrebu kod Stjepana Mesića, bivšeg hrvatskog predsjednika i Tuđmanovog bliskog saradnika. On joj je u svom kabinetu rekao ovako: "Gospođo, vi ne možete dobiti parnicu protiv države... jer bi to značilo da bi smo i ostalim Srbima morali vratiti njihovu imovinu, odnosno pola Hrvatske bi bilo izgubljeno".

Hrvatske vlasti su licemjerno ponudili izgradnju objekta od 75 kvadrata na njenom placu gdje je imala 8 puta veću kvadraturu, ali je ona to odbila rekavši da neće prihvatiti takvu nepristojnu ponudu. Takođe i njen stan u Zadru joj nikada nije vraćen. U njemu živi visoko pozicioniran član HDZ kao zaslužni član za "čišćenje grada od Srba" je dobio tuđi stan.

Marica Varićak je samo jedna od stotine hiljada Srba sa prostora avnojevske Hrvatske koji su oljačkani i prognani od demokratskih vlasti Hrvatske koju je predvodio Tuđman.

Ruski udar u ranu zoru, avijacija zasipa front, luka u Odesu u plamenu, uzbuna u celoj Ukrajini

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA