Najnovije

"STRAJKERI" KAO ADUT U ZAPOROŽJU: Rusi već uništili četiri komada (VIDEO)

ZAPOROŽJE - "Strajkeri" su deo ukrajinske 82. vazdušno-desantne brigade kojoj je ove nedelje naređeno da uđe u borbu kako bi pomogla u jačanju kontraofanzive u južnom regionu Zaporožja.
Strajker (Foto: Skrinšot)

Strajker (Foto: Skrinšot)

Na mrežama su se pojavili snimci američkog borbenog vozila "strajker" u akciji u Ukrajini.

Iako verodostojnost snimka nije moguće definitivno potvrditi, to pokazuje, zajedno sa drugim izveštajima - da su "strajkeri" sada u akciji u Ukrajini, a američko napredno oklopno vozilo tek je nedavno po prvi put uključeno u borbu protiv ruskih snaga, piše "Biznis insajder".

"'Strajkeri' su deo ukrajinske 82. vazdušno-desantne brigade kojoj je ove nedelje naređeno da uđe u borbu kako bi pomogla u jačanju kontraofanzive u južnom regionu Zaporožja", izvestio je "Kijev post".

Da se "strajkeri" sada koriste u Ukrajini, za "Insajder" je naveo i DŽimi Rašton, bezbednosni analitičar iz Kijeva.

Majkl Klark, britanski odbrambeni i bezbednosni analitičar rekao je za portal da su ukrajinski generali odlučili "da stave ceo ulog na sto". 

Dokumenta koja su procurila ranije ove godine pokazala su da je 82. brigada bila ogromna jedinica sa oko 150 oklopnih transportera pešadije koje je isporučio NATO. NJen impresivni arsenal uključuje 90 američkih "strajker" vozila, 40 nemačkih "mardera", 24 američka transportera M113, kao i 14 britanskih tenkova "čelendžer", izvestio je "Politiko".

Pored dolaska "strajkera" na bojno polje u Ukrajini, veruje se da će tenkovi "čelendžer" teški 71 tonu sa četiri posade dodano zaštićeni "kavezima" – takođe biti prvi put u akciji.

Pentagon je prvi put u januaru najavio da bi mogao Ukrajini da pošalje 90 transportera "strajker" kao deo paketa pomoći vrednog 2,5 milijardi dolara. 

"Strajker" je hibrid borbenog vozila pešadije i oklopnih vozila. Postoji 18 varijanti borbenog vozila, a više od 4.900 je napravljeno u poslednjih 20 godina u kompaniji "DŽeneral dajnamiks".

Koriste se za transport pešadije u bitku i van nje i naoružani su snažnim topom od 30 milimetara za direktnu vatru. Oni takođe mogu da pruže podršku oružjem poput minobacača od 120 milimetara, piše "NJujork tajms".

Osmotočkaš je težak 20 tona i može da izdrži brzinu od oko 100 kilometara na sat.

"Ove performanse garantuju snagu koja će se brzo kretati kao kohezivni kombinovani borbeni tim", piše "Militari".

Ministarstvo odbrane Ruske Federacije tvrdi da je eliminisalo četiri "strajkera" od kada su se pojavili na jugoistočnoj liniji fronta u blizini Zaporožja.

Pogledajte video o ovoj mašini:

 

Pogledajte OVDE uništenje ukrajinske tehnike kod Belogorovke

Izvor: Raša Tudej / Pravda.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA