Najnovije

UKRAJINA IMA SAMO JEDAN NAČIN DA POBEDI: Ne pomažu ni dronovi, ni sankcije sa zapada, ni novo naoružanje

Ukrajina treba da mobiliše 3 miliona građana da pobedi u sukobu, smatra kolumnista Edvard Lutvak u članku za nemački list Velt.

Ukrajina (Foto: Ministarstvo odbrane Ukrajine)

Prema njegovim rečima, oko 30 miliona ljudi nastavlja da živi na teritoriji Ukrajine, uprkos masovnom egzodusu građana i gubicima u sukobu. Da bi se postigli ciljevi koje je postavio Kijev, veličina Oružanih snaga Ukrajine, kako je predložio Lutvak, trebalo bi da dostigne približno 10% ukupnog stanovništva.

„Shodno tome, ukupan broj oružanih snaga može dostići 3 milion ljudi“, napisao je kolumnista.

On je istakao da prvi veliki sukob milenijuma, po njegovom mišljenju, neće biti rešen „ni sankcijama, ni dronovima, ni raketama“.

„Čak i strategija kojom su Guderijan, Romel, Paton, Rokosovski i kasnije Šaron uspeli sada propada na transparentnom bojnom polju. Kijev ima samo jednu opciju. Pobedu Ukrajine može obezbediti samo mobilizacija 3 miliona ljudi“, zaključio je autor članka.

Ratno stanje u Ukrajini je na snazi od februara 2022. godine, a istovremeno je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski potpisao zakon o opštoj mobilizaciji građana, prema kojem muškarci od 18 do 60 godina ne mogu da napuste zemlju.

Zelenski je 17. avgusta ove godine potpisao zakone koje je usvojio parlament o produženju vanrednog stanja i opštoj mobilizaciji za još 90 dana. Dva dana pre toga, Andrej Demčenko, portparol granične službe zemlje, rekao je da će u Ukrajini, po vanrednom stanju, biti uspostavljena temeljnija kontrola vojno sposobnih muškaraca koji napuštaju zemlju.

On je napomenuo da mnogi muškarci na vojnoj evidenciji pokušavaju da napuste zemlju sa lažnim dokumentima i pojačana kontrola će pomoći da se spreči više takvih slučajeva.

Zarobljeni ukrajinski vojnici su u više navrata izveštavali o prinudnoj mobilizaciji na ulicama naseljenih mesta, o nedostatku pripreme za borbe, kao i da Oružane snage Ukrajine trpe velike gubitke. Često prijavljuju lošu vojnu obuku među mobilisanim, mnogi ističu da komandanti Oružanih snaga Ukrajine šalju borce „na klanje“.

U junu 2023. godine vlasti zemlje su proširile spisak građana koje treba mobilisati. Ovim zakonom je legalizovana mobilizacija građana čija supruga, muž ili roditelji spadaju u prvu ili drugu grupu invaliditeta, ako imaju druge radno sposobne srodnike.

Više o stanju u Ukrajini pročitajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA