Najnovije

DEMOLIRANJE U POTPUNOSTI: Afrika Amerima zadaje zadnji bolan udarac

Čak 47 zemalja ratifikovalo je danas na samitu BRIKS-a sporazum o uspostavljanju zone slobodne trgovine unutar Afrike koji će pomoći u privlačenju investicija, trgovini, saradnji.

Vamkele Mene, generalni sekretar Afričke kontinentalne slobodne zone (AfCFTA), naveo je danas, na biznis forumu Samita BRIKS-a, da samo jedna afrička zemlja još nije ratifikovala sporazum čiji je cilj smanjenje siromaštva i otvaranje poslovnih mogućnosti na kontinentu, pewnosi RT.

Zemlje BRIKS-a već rade sa afričkim zemljama na sprovođenju ciljeva AfCFTA, a dodatni vetar u leđa daje im činjenica da je populacija Afrike mlada, čime se otvaraju mogućnosti za nove poslove i nova radna mesta, rekao je Mene.

Mene je rekao da afričke zemlje već rade na izbacivanju takozvane "treće" valute (dolara) iz svoje trgovine i finansijskog sistema, i fokusiraju se na trgovinu u lokalnim valutama.

Zašto bismo trgovali dolarima, kada možemo da koristimo našu valutu, upitao je.

Meme je ukazao da zajednička afrička valuta još uvek nije dogovorena jer postoje izazovi i prepreke u vidu različitih valuta, različitih stepena razvoja ekonomija, ali da Afrika sigurnim koracima ide ka formiranju zajedničke valute i, samim tim, odbacivanju dolara.

Afrika više nije Crni kontinent i izvor sirovina za razvijeni svet već kontinent u usponu, sa šest brzo rastućih svetskih ekonomija. Partnerstvo sa zemljama BRIKS-a (Brazil, Rusija, Indija, Kina, Južna Afrika) pomoglo je u infrastrukturnim projektima, razvoju poljoprivrede, obrazovanja, nauke, tehnologije.

Mene je izrazio očekivanje da će se na ovom samitu BRIKS-a razmotriti dalja upotreba lokalnih valuta u finansiranju projekata, kao i odvajanje od dolara.

Na dobrom smo putu, poručio je on.

Odnos BRIKS-a i Afrike jedna je od glavnih tema ovogodišnjeg samita, kao i pitanje zajedničke valute o kome će kasnije govoriti lideri BRIKS-a. Skeptici sumnjaju u mogućnost formiranja jedne valute koja bi pokrila toliko različitih ekonomija, ali afrički primer pokazuje da je ona, zapravo, izvodljiva.

SPREČEN TERORISTIČKI NAPAD NA MOSKVU: Oborena dva drona

Izvor: Politika.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Šta je to malincizam

Zašto Srbi žele u EU? Oni će vam reći da veruju da će tako bolje da žive, jer će se naći u ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA