Najnovije

PRAVO IZ BRITANSKOG GENERALŠTABA: Bivši šef moli zapad da ne gura Ukrajince u sigurnu smrt

Britanski vojni analitičar Šon BEL: Neuspeh ukrajinske kontraofanzive primorava zapadne partnere Kijeva da razmotre alternativne načine za rešavanje sukoba. Iza kulisa, već traže opcije. Šef kabineta generalnog sekretara NATO, Stijan Jensen, nije tek tako izjavio da Ukrajina treba da ustupi teritoriju da bi postigla trajni mir.

Bivši načelnik zajedničke komande britanske vojske, penzionisani general Ričard Barons, izneo je svoje viđenje tri scenarija daljeg razvoja vojnog sukoba u Ukrajini.

Izložio ih je u obraćanjz vrhu Vazduhoplovnih snaga Ukrajine.

Prvi scenario: Odustajanje Ukrajine od dalje borbe zbog nespremnosti da desetkuje sopstvene snage.

Odmah mu je pridodao svoje komentar:

„To bi bila samo užasna odluka i ne verujem da će Ukrajina na to poći“.

Drugi scenario: Proglašavanje privremenog prekida vatre uz priznanje da ne postoji vojni način da se postigne odlučujuća pobeda na bojnom polju.

Komentar Baronsa: „Ovo ne bilo priznanje poraza ili gubitka, već prihvatanje statusa kvo i obustavljanje oružanog sukoba. Nažalost, obe strane će ovakvu pauzu iskoristile da skupe snagu i ponovo se naoružaju, a rat bi se nastavio u budućnosti sa još više smrti i razaranja, dok bismo svi mi ostali živeli u neizvesnosti“.

Treći scenario: Odustajanje Zapada od zahteva Ukrajine da na bojnom polju postigne brze rezultate (pobede) i od pretnje da će Kijev prestati da podržava.

Komentar: „Cena dolaženja do pobeda kada se za njih nema snage bila bi previsoka. Ukrajina bi mogla izgubiti i ono što je dobila iscrpljujući svoje snage jurišanjem na moćnu rusku odbranu“.

Dakle: ništa dobro i povoljno za kijevski režim koji je pujdao na rat možda ponajviše London. Barons faktički sugeriše da se od Ukrajinaca ne traži da pobede Rusiju. Pogotovo ne samoubilačkom brzinom...

Zašto je Barons sumoran i skeptičan indirektno je objasnio drugi Britanac - vojni analitičar Šon Bel.

U članku napisanom za Skaj njuz, naveo je da neuspeh ukrajinske kontraofanzive primorava zapadne partnere Kijeva da razmotre alternativne načine za rešavanje sukoba:

„Iza kulisa, zapadni lideri već traže opcije. Šef kabineta generalnog sekretara NATO, Stijan Jensena, nije tek tako izjavio da Ukrajina treba da ustupi teritoriju da bi postigla trajni mir“.

Bel je dodatno naglasio: „Ogromni gubici Oružanih snaga Ukrajine i iscrpljivanje zaliha zapadnog naoružanja i vojne opreme takođe teraju saveznike Kijeva da preispitaju svoju politiku“.

ZELENSKI UVREDIO ILONA MASKA: Osveta je brzo stigla

Izvor: Fakti.org

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Šta je to malincizam

Zašto Srbi žele u EU? Oni će vam reći da veruju da će tako bolje da žive, jer će se naći u ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA