Najnovije

PENTAGON I UKRAJINA "RATUJU ŽESTOKO" - Ukrajinci rade na svoju ruku, ne poštuju planove zapada

"Vi ne razumete prirodu ovog sukoba", rekao je komandant ukrajinskih oružanih snaga Valerij Zalužni u razgovoru sa Amerikancima

Američki i ukrajinski vojni zvaničnici se nedeljama iza kulisa raspravljaju oko strategije i taktike za oživljavanje spore ukrajinske kontraofanzive, piše "Volstrit džornal".

Kako se dodaje, "dve strane se još ne slažu oko toga kako da preokrenu stvar protiv Rusa u ograničenom vremenu koje imaju pre nego što nastupi zima".

"Vi ne razumete prirodu ovog sukoba", rekao je komandant ukrajinskih oružanih snaga Valerij Zalužni u jednom razgovoru sa Amerikancima, naveo je neimenovani američki zvaničnik za list.

"Ovo nije borba protiv pobunjenika. Ovo je Kursk", dodao je komandant, misleći na veliku Bitku kod Kurska u Drugom svetskom ratu između Nemačke i Sovjetskog Saveza, inače jednu od najznačajnijih savezničkih pobeda u 1943. godini.

Američka strana smatra da je količina opreme koje su SAD poslale Ukrajini (oružje vredno više od 43 milijarde) dovoljna za ofanzivu i da je malo verovatno da će se vojna pomoć u istom obimu ponoviti u 2024. godini.

"Izgradili smo im ovu planinu čelika za kontraofanzivu. Ne možemo to ponovo da uradimo", rekao je jedan bivši američki zvaničnik.

SAD su poslednjih nekoliko nedelja pozivale Ukrajince da okupe svoje snage i koncentrišu se u oblasti severno od Tokmaka na jugu kako bi prošli prvu liniju ruske odbrane, koja se, kako ističu, načelno smatra najtežom za probijanje.

Jedan američki zvaničnik je za "Volstrit džornal" poručio da je Vašington "ozbiljno frustriran" ukrajinskom strategijom, prevashodno fokusom predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog na Bahmut, koji pojedini ukrajinski oficiri smatraju korisnim za podizanje morala i stvaranje tampon zone na istoku.

Nakon što su ih američki zvaničnici upozorili da ne rasipaju svoje napore, Ukrajinci su prilagodili strategiju i prešli u defanzivu u istočnom delu Zaporožja. Ta promena im je omogućila da sačuvaju snage za glavni napad na drugom mestu i ograniče potrošnju artiljerije.

Američki zvaničnici, međutim, navode da su Ukrajinci i dalje suviše raštrkani za koncentrisani prodor na jugu i da još ne kombinuju artiljeriju, mehanizovane jedinice i napore za čišćenje mina na pravi način.

Ukrajinci ističu da je potrebno smanjiti broj žrtava kako bi se očuvao njihov dugoročniji borbeni potencijal, a američki zvaničnici kažu da ukrajinski napadi malih jedinica na uskim frontovima usporavaju ofanzivu i daju Rusima više mogućnosti da odgovore.

U središtu debate Vašingtona i Kijeva je kombinovana obuka za rukovanje oružjem koju su Ukrajinci prošli poslednjih meseci, a koja je imala za cilj da ih pripremi za ofanzivu na jugu.

SAD i njihovi partneri obučili su više od 70.000 ukrajinskih vojnika na više od 40 poligona. Fokus američke kombinovane obuke u Nemačkoj bio je na 14 bataljona (motorizovanih pešadijskih, mehanizovanih i bataljona nacionalne garde), odnosno oko 8.000 vojnika koji bi trebalo da probiju ruske linije i obezbede teren.

Dvanaestonedeljni program obuke za te bataljone uključivao je i uputstva o kombinovanju artiljerije, mehanizovanih jedinica i pešadije. To je kulminiralo nedeljnom vežbom na nivou bataljona sa ukrajinskim snagama u borbi protiv lažnog protivnika kojeg glume američke snage.

Dva dodatna bataljona, jedan nacionalne garde i jedan oklopni, takođe prolaze trening. Oklopni bataljon je opremljen 31. tenkom "abrams" i biće raspoređen na jesen sa oklopnim vozilima za probijanje minskih polja i inženjerijom rekao je portparol američke vojske u Evropi Martin O'Donel.

"Volstrit džornal" podseća da "Ukrajina ima samo malo vazduhoplovstvo, a isporuka američkih F-16 se ne očekuje do sredine ili kraja 2024".

Neki ukrajinski vojnici koji su se borili od početka rata nezadovoljni su činjenicom da će se tenkovi i oklopna vozila predati novoformiranim jedinicama koje uključuju vojnike sa malo ili nimalo borbenog iskustva.

Udeo ukrajinskih vojnika u bataljonima obučenim u SAD koji imaju prethodno borbeno iskustvo varira od oko 50 odsto do 70 odsto, kažu američki zvaničnici.

"Volstrit džornal" dodaje da su pojedini vojnici istakli da ih je stvarnost borbe pri prvom kontaktu sa Rusima šokirala.

Jedan vojnik iz 47. brigade prepričao je juriš na ruski rov, prvo pešadijsko angažovanje čete u pravom ratu, koji je bio protiv jedne od najbolje utvrđenih ruskih linija.

"Koliko god vežbe bile teške, u stvarnosti je mnogo teže", rekao je vojnik za američki list.

AMERIKANCI SE BAŠ IGRAJU: U oktobru u Arizoni kreće obuka za ukrajinske pilote?

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Šta je to malincizam

Zašto Srbi žele u EU? Oni će vam reći da veruju da će tako bolje da žive, jer će se naći u ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA