Najnovije

DEKOLONIZACIJA PUNOM PAROM: Niger sada nema nikakve veze sa Francuskom, čeka se reakcija Pariza

Ministarstvo spoljnih poslova Nigera odlučilo je da ambasadoru Francuske oduzme akreditiv i zatražilo od njega da napusti zemlju, piše u saopštenju ministarstva.

Niger (Foto: Jutjub)

„Nadležne nigerske vlasti odlučile su da liše akreditiva gospodina (ambasadora Francuske u Nigeru. – prim. red.) Silvena Itea i zatraže od njega da napusti teritoriju Nigera u roku od 48 sati“, navodi se u saopštenju.

Napominje se da je ova odluka doneta, između ostalog, i zbog postupaka francuskih vlasti, koji su u suprotnosti sa interesima Nigera.

Krajem jula, vojska u Nigeru je na nacionalnoj televiziji objavila smenu predsednika Mohameda Bazuma sa vlasti. Lideri većine zapadnih zemalja, među kojima i Francuska, i Ekonomska zajednica zapadne Afrike osudili su puč. Početkom avgusta, EKOVAS je odobrio plan vojne intervencije u Nigeru.

Niger je bivša francuska kolonija, koji ostao je jedan od poslednjih zapadnih saveznika Francuske u Sahelu. Pariz je isporučio dronove i borbene avione u tu zemlju, a takođe je tamo rasporedio 1.500 vojnika za borbu protiv terorista. Početkom avgusta pobunjenici koji su preuzeli vlast objavili su da se ukidaju svi vojni sporazumi sa Francuskom.

O ubijanju velike količine irvasa samo zato što su došli iz Rusije pročitajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA