Najnovije

ŠTA ĆE BITI SA VAGNEROM? Da li će jedinica i dalje postojati

Posle pada privatnog aviona u kome je, kako se veruje, poginuo Jevgenij Prigožin, postavlja se pitanje budućnosti ruske kompanije i njenog poslovanja.

Posle pada privatnog aviona u kome je, kako se veruje, poginuo Jevgenij Prigožin, postavlja se pitanje budućnosti ruske kompanije i njenog poslovanja.

S druge strane, ima onih koji kažu da je Prigožin izgradio duboke, lične veze i da će Moskvi biti teško da ga zameni nekom drugom osobom, prenosi AP.

Američka agencija piše da je Afrika od ključnog značaja za Rusiju, ekonomski i politički, i navodi da je širenje veza i podrivanje uticaja Zapada na kontinentu jedan od glavnih prioriteta Kremlja, koji zbog rata traži nove saveznike. u Ukrajini.

Aktivista i bloger iz Centralnoafričke Republike (CAR) Kristijan Aime Ndota kaže da nova uprava „Vagnera” neće uticati na saradnju njegove zemlje sa Rusijom, međutim neki kritikuju rad ruskih plaćenika u toj zemlji.

„Bezbednost države je njen suverenitet. Bezbednost države ne možete poveriti grupi plaćenika“, kaže Žan Serž Bokasa, bivši ministar javne bezbednosti CAR.

Natalija Dukan iz organizacije „The Sentri” navodi da će Kremlj pokušati da Afriku približi svojoj orbiti.

„Vagner je bio uspešno oruđe za Rusiju da efikasno i brutalno proširi svoj uticaj. Usred sukoba između Putina i Prigožina, Vagnerova operacija u Centralnoj Africi se samo produbila, uz povećano direktno učešće ruske vlade“, kaže Dukan.

Vagnerovi visokorangirani operativci izgradili su odnose u Maliju i CAR-u i razumeju teren, rekao je Lu Ozborn iz All Eies on Vagner.

"Imaju dobru reputaciju, koju mogu da prodaju drugom ruskom kandidatu. Ne bi bilo iznenađujuće da ih preuzme nova organizacija", rekao je Ozborn, napominjući da su ruske vojne kompanije u Ukrajini, poput Reduta i Konvoja, su nedavno izrazili želju da rade u Africi.

Britansko ministarstvo odbrane veruje da bi Prigožinova smrt „gotovo sigurno imala duboko destabilizujući efekat na Vagnera“.

„NJegovi lični atributi hiperaktivnosti, ekstremne smelosti, težnje za rezultatima i ekstremne brutalnosti prožimali su Vagnera i malo je verovatno da će im se parirati bilo koji naslednik“, saopštilo je britansko ministarstvo.

Po okončanju neuspele pobune u junu, izvestan broj pripadnika paravojne grupe „Vagner” poslat je u Belorusiju, gde obučavaju vojnike zemlje.

Beloruska organizacija „Hajun” navodi da je više od trećine Vagnerijanaca raspušteno, što bi moglo da ukaže na njihovo potpuno povlačenje iz zemlje.

Međutim, beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko insistira da će Belorusija ugostiti oko 10.000 vojnika.

S druge strane, opozicija kaže da je neophodno da „Vagner” napusti zemlju.

„Prigožinova smrt bi trebalo da stavi tačku na Vagnerovo prisustvo u Belorusiji, što će smanjiti pretnju po našu zemlju i njene susede“, rekla je opoziciona političarka u egzilu Svetlana Tihanovska.

Kremlj za sada odbija da komentariše budućnost paravojne grupe.

OBOREN "BABA JAGA": Prvi snimci oborenog ukrajinskog drona (VIDEO)

Izvor: B92.net

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA