Najnovije

PREDSEDNIK MATICE SRPSKE: Hrvati hoće da kroatizuju Dubrovčane na silu

Hrvatska naučna zajednica u nauku često upliće politiku, kaže predsednik Matice srpske dr Dragan Stanić.

Dubrovnik (Foto: Pixabay)

Srpska nauka je dala pristojan i civilizovan odgovor na pitanje - čija je dubrovačka književnost - dubrovačko nasleđe pripada i Srbima i Hrvatima, kaže za "Večernje novosti" predsednik Matice srpske dr Dragan Stanić (poznat kao Ivan Negrišorac), komentarišući izjavu članice predsedništva Matice hrvatske da su Srbi "bube koje treba iskoreniti".

Takav jezik govori govori kakva je hrvatska perspektiva, odnosno njihove namere prema Srbima, ističe Stanić i dodaje da hrvatska naučna zajednica u nauku često upliće politiku.

"Srbi u nauci, pa ni u politici nikoga ne prisiljavaju ni na šta, nego dozvoljavaju da svako izjašnjavanje bude utemeljeno na naučno proverljivim argumentima, dopuštaju da se svako izjasni kako se oseća", navodi Stanić.

Po njegovim rečima, Dubrovčani nisu imali nacionalno opredeljenje, isticali su svoj slovenski identitet i bili su svoji, a krajem 19. i početkom 20. veka su izjašnjavali su se kao Srbi, jer je nacionalna pripadnost definisana i na osnovu jezika, a oni su govorili srpskim jezikom.

"Mi to poštujemo, a Hrvati hoće da ih kroatizuju na silu. Razvoj istorijskih događaja je učinio da Dubrovnik bude u potpunosti uključen u hrvatski državni i kulturni prostor. To je, takođe, činjenica, sadašnjost je takva, ali se prošlost ne može menjati", ocenjuje sagovornik "Novosti".

List podseća da to nije prva neprimerena izjava koja dolazi iz susedstva. 

Potpredsednik Matice hrvatske Mario Jareb je rekao da se "Srbi otimaju za dubrovačku književnost kao jedan od najvećih dosega hrvatske kulture, jer u to doba Srbi su imali samo gusle, rakiju i prasetinu, nemaju ništa slično što bi ih svrstalo među druge evropske narode". 

Podsećamo, komentarišući "srpska svojatanja dubrovačkog kulturnog nasleđa" a povodom novog zakona koji će zaštititi ime hrvatskog jezika, tamošnja književna istoričarka, književnica i članica Predsedništva Matice hrvatske Slavica Stojan rekla je da je dugo razmišljala o tome da li bi uopšte više trebalo da reaguje, ali i uporedila Srbe s bubama.

Ona je poručila da se "s bubama treba boriti ili napustiti kuću, odnosno strpljivo i trajno ih iskorenjivati, jer posle niza godina uspešne borbe i nadjačavanja njihove (srpske) prepravljivačke strategije, one nestanu". Tako treba postupati s predatorima koji vrebaju s granice, precizirala je.

"Oni (Srbi) su vrsta agresivno-invazivne čeljadi koji jednostavno ne odustaju. Baš kao i ove gore bube, koje se uvuku u kuću. Baš zato moramo delovati", poručila je hrvatska istoričarka.

Izvor: Večernje novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA