Najnovije

DA LI JE OVO SADA KRAJ ZELENSKOG? Amerikanci spremaju izbore u Ukrajini

Iz­jed­na­ča­va­njem ko­rup­ci­je sa iz­da­jom Ze­len­ski mo­že da ote­ra u pri­tvor sva­kog po­li­tič­kog pro­tiv­ni­ka ko­ji na­me­ra­va da iza­đe na iz­bo­re

Naj­va­žni­ji sa­ve­znik Ki­je­va Sje­di­nje­ne Ame­rič­ke Dr­ža­ve po­sled­njih da­na su se po­sve­ti­le pri­vo­đe­nju Ukra­ji­ne de­mo­kra­ti­ji. Va­šing­ton in­si­sti­ra na spro­vo­đe­nju iz­bo­ra idu­će go­di­ne, bez ob­zi­ra na to da li će rat još tra­ja­ti i bez ob­zi­ra na to što se to pred­sed­ni­ku Ze­len­skom ne do­pa­da. Ta­ko­đe je hit­no re­a­go­vao po­vo­dom in­for­ma­ci­ja da je vlast pla­ni­ra­la da deo ovla­šće­nja sa Na­ci­o­nal­nog an­ti­ko­rup­cij­skog bi­roa Ukra­ji­ne (NA­BU), ko­ji je pod di­rekt­nom kon­tro­lom stra­na­ca, pre­ne­se na dr­žav­nu Slu­žbu bez­bed­no­sti Ukra­ji­ne (SBU).

ZAPADNI MEDIJI JAVLJAJU: Sastanak Zelenskog i Bajdena se pretvorio u skandal

Na­i­me, ce­lo ru­ko­vod­stvo si­ste­ma an­ti­ko­rup­cij­skih or­ga­na Ukra­ji­ne ot­pu­to­va­lo je u po­se­tu SAD, ka­ko bi raz­go­va­ra­li o „ja­ča­nju ne­za­vi­sno­sti an­ti­ko­rup­cij­ske ver­ti­ka­le”. Ka­ko su iz­ve­sti­li ukra­jin­ski me­di­ji, u de­le­ga­ci­ji su di­rek­tor NA­BU Se­mjon Kri­vo­nos, nje­go­va dva za­me­ni­ka, še­fo­vi Vi­so­kog an­ti­ko­rup­cij­skog su­da i sud­sko oso­blje, šef Spe­ci­ja­li­zo­va­nog tu­ži­la­štva za bor­bu pro­tiv ko­rup­ci­je (SAP).

Za­ni­mlji­vo je da se pu­to­va­nje po­du­da­ri­lo s po­ja­vlji­va­njem in­for­ma­ci­je da bi dr­žav­na bez­bed­no­sna agen­ci­ja SBU ima­la pra­vo da odu­zme deo ovla­šće­nja agen­ci­ji NA­BU i da spro­vo­di is­tra­ge u slu­ča­je­vi­ma sum­nji na ko­rup­ci­ju vred­nih vi­še od 24 mi­li­o­na griv­ni (vi­še od po­la mi­li­o­na evra). Ova od­lu­ka je, pre­ma iz­ve­šta­ji­ma me­di­ja, sa­dr­ža­na u pred­lo­gu za­ko­na ko­ji je ini­ci­rao Vo­lo­di­mir Ze­len­ski o iz­jed­na­ča­va­nju ko­rup­ci­je sa iz­da­jom.

Ali u Va­šing­to­nu je ovaj po­tez ukra­jin­skog pred­sed­ni­ka upa­lio alarm upo­zo­re­nja da bi od­u­zi­ma­nje nad­le­žno­sti agen­ci­ji u ko­joj ima­ju se­bi oda­ne lju­de otvo­ri­lo pro­stor za ma­ni­pu­la­ci­je u ko­ji­ma bi vi­so­ko­ran­gi­ra­ni osum­nji­če­ni opet iz­be­gli od­go­vor­nost. Da­kle, ova ide­ja je u SAD do­če­ka­na ne­ga­tiv­nim ko­men­ta­ri­ma i de­fi­ni­sa­na kao na­pad na ne­za­vi­snost ukra­jin­skog an­ti­ko­rup­ci­o­nog si­ste­ma. Ukra­jin­sko „Ogle­da­lo ne­de­lje” pi­še da su on­da vla­sti u Ki­je­vu od­lu­či­le da ve­li­ke slu­ča­je­ve ipak ne pre­ba­cu­ju u pot­pu­no­sti dr­žav­noj slu­žbi, ne­go da joj do­zvo­le da pa­ra­lel­no vo­di is­tra­ge, a da o nad­le­žno­sti­ma od­lu­ču­je kan­ce­la­ri­ja ge­ne­ral­nog tu­ži­o­ca.

Ze­len­ski je u istom tre­nut­ku pred­lo­žio da se ko­rup­ci­ja to­kom van­red­nog sta­nja pro­gla­si iz­da­jom. Ipak, ovaj po­tez ko­ji me­đu obič­nim gla­sa­či­ma ve­ro­vat­no od­ra­ža­va od­luč­nost hva­ta­nja uko­štac s po­ša­sti ko­rup­ci­je – no­si i ne­ke ne­ga­tiv­ne ele­men­te. Iz­da­ja se pre­ma va­že­ćem za­ko­nu ka­žnja­va i do­ži­vot­nim za­tvo­rom, a sud kao me­ru za­bra­ne ima na ras­po­la­ga­nju sa­mo iz­ri­ca­nje pri­tvo­ra osum­nji­če­nom. Jer za iz­da­ju ni­je pre­vi­đe­no od­re­đi­va­nje pu­šta­nja na slo­bo­du uz pla­ća­nje ka­u­ci­je. Ako pred­log za­ko­na Ze­len­skog bu­de usvo­jen, on­da će osum­nji­če­ni za ko­rup­ci­ju bi­ti po­sla­ti od­mah u za­tvor.

Ne­i­me­no­va­ni za­po­sle­ni u agen­ci­ji za bor­bu pro­tiv ko­rup­ci­je upo­zo­ra­va­ju da bi ova­kve pre­su­de su­do­va si­gur­no stvo­ri­le ve­o­ma sna­žnu po­lu­gu pri­ti­ska sna­ga bez­bed­no­sti i vla­sti na sve one ko­ji pot­pa­da­ju pod ko­rup­cij­ske kla­u­zu­le. Ta­ko­đe bi bio olak­šan pro­ces iz­nu­de na te­mu otva­ra­nja i za­tva­ra­nja kri­vič­nih pred­me­ta. I to ni­su sa­mo vi­so­ki zva­nič­ni­ci ne­go i na­rod­ni po­sla­ni­ci, lo­kal­ni pred­stav­ni­ci, gra­do­na­čel­ni­ci, pri­vred­ni­ci...

S po­li­tič­kog sta­no­vi­šta ne sa­mo da bi lju­di zna­čaj­ni i bli­ski vla­sti mo­gli da iz­beg­nu od­go­vor­nost ne­go bi pod nju mo­gli la­ko da pot­pad­nu i po­li­tič­ki pro­tiv­ni­ci ko­ji ima­ju na­me­ru da se kan­di­du­ju na pred­sto­je­ćim iz­bo­ri­ma. U agen­ci­ji na­vo­de da bi Ukra­ji­na na kra­ju ima­la ogro­man broj iz­gu­blje­nih slu­ča­je­va pred Evrop­skim su­dom za ljud­ska pra­va, jer bi pro­blem bio od­re­đi­va­nje pri­tvo­ra.

Na­ci­o­nal­ni an­ti­ko­rup­cij­ski bi­ro i Spe­ci­ja­li­zo­va­no tu­ži­la­štvo za bor­bu pro­tiv ko­rup­ci­je su pre od­la­ska u SAD sa­op­šti­li da ima­ju osno­va­nu sum­nju pro­tiv pr­vog za­me­ni­ka mi­ni­stra agrar­ne po­li­ti­ke i biv­šeg za­me­ni­ka mi­ni­stra eko­no­mi­je, ko­ji se sum­nji­če da su pri­li­kom ku­po­vi­ne hra­ne pro­ne­ve­ri­li vi­še od 62 mi­li­o­na griv­ni.

U jav­no­sti su se ne­dav­no po­ja­vi­le in­for­ma­ci­je da mi­ni­star­stvo od­bra­ne ku­pu­je let­nje uni­for­me ume­sto zim­skih, a mi­ni­star Alek­sej Re­zni­kov je po­nu­dio op­kla­du i obe­ćao da će podneti ostavku ako se pokažu tačnim informacije o uniformama. On je pre nekoliko meseci opstao na funkciji iako se u javnosti naveliko raspravljalo o njegovoj zameni.

RUSKA EKSPANZIJA NA KIJEV: Ruska ofanziva na glavni grad Ukrajine počinje, šifra "apokalipsa"

Izvor: Politika.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Šta je to malincizam

Zašto Srbi žele u EU? Oni će vam reći da veruju da će tako bolje da žive, jer će se naći u ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA