Najnovije

GVOZDENI GENERAL DOLAZI GLAVE ZELENSKOM: Pakao u Kijevu je samo početak kraja

General sa četiri zvezdice hvaljen je kao heroj, ali malo ko je izvan vojnih krugova ikada čuo njegov glas. Retko daje intervjue, a njemu bliska osoba kaže da većinu vremena provodi u kasarni.

Ruska intervencija, sa kojom se Ukrajina suočava već godinu i po dana, više nije jedini problem njenog predsednika Vladimira Zelenskog.

Jedan čovek, koga većina građana ove ratom zahvaćene zemlje smatra herojem – glavnokomandujući general Valerij Zalužni, sve više ugrožava njegovu poziciju, ali i politiku koju sprovodi. Zato pojedini analitičari nagoveštavaju da bi previranja koja više od godinu dana uništavaju Kremlj uskoro mogla da se dogodi u Kijevu.

DA LI JE OVO SADA KRAJ ZELENSKOG? Amerikanci spremaju izbore u Ukrajini

Pre svega, prema izvorima bliskim Kremlju, Zalužni se zalaže za vojnu logiku, dok Zelenski želi politički efekat, jer se približavaju izbori.

Navodno, čak je na samitu NATO-a u Viljnusu dobio jasnu instrukciju Zapada da smanji kritike međunarodnih saveznika.

S druge strane, Zalužni ne planira da se toga pridržava, što, između ostalog, rizikuje da uskrati podršku Zapada, koja je neophodna za funkcionisanje Ukrajine na frontu.

Zalužni organizovao havariju na gasovodu, Zelenski ništa nije znao?

Osim toga, prethodnih dana nemački nedeljnik Špigl i televizija ZDF objavili su rezultate velike istrage, koja je pokazala da svi tragovi napada na gasovode Severni tok vode u Ukrajinu.

ZAPADNI MEDIJI JAVLJAJU: Sastanak Zelenskog i Bajdena se pretvorio u skandal

Prema izveštaju Špigla i ZDF-a, nemački istražitelji imaju debeo dosije u kojem svi dokazi upućuju na ukrajinske „komandose”. Na primer, podaci kao što su IP adrese pokazuju da su napadači bili u Ukrajini i pre i posle napada.

Najviše je iznenadilo to što je, prema informacijama iz te istrage, mozak operacije bio ukrajinski general Zalužni. Takođe, istražitelji veruju da Zelenski nije znao ništa o tome.

Zalužni – prvi čovek ukrajinske kontraofanzive

Inače, Zalužni je ključna figura u planiranju i izvođenju kontraofanzive. Naime, zahvaljujući njemu, posle uspešnog napredovanja krajem leta i početkom jeseni, ukrajinske trupe su oslobodile velike delove ukrajinske teritorije na istoku i jugu. Vrhovni komandant postao je narodni heroj.

Osim toga, Zalužni, kojeg u Ukrajini nazivaju i „gvozdenim generalom“, zaslužan je i za učešće u odbrani Kijeva na početku rata, a istakao se na frontovima u Harkovu, Donjecku, Lugansku, kao i u Hersonu.

Imenovan na svoju trenutnu funkciju u julu 2021. General sa četiri zvezdice hvaljen je kao heroj, ali malo ko je izvan vojnih krugova ikada čuo njegov glas. Retko daje intervjue, a njemu bliska osoba kaže da većinu vremena provodi u kasarni.

Dva meseca pre nego što su ruske snage započele invaziju 24. februara, Zalužni je pripremao svoju vojsku za trenutak kada će doći do puča. Tajno, ne otkrivajući mnoge detalje čak ni sopstvenom Ministarstvu odbrane, glavnokomandujući je rasporedio pukove širom severa zemlje, pre svega oko Kijeva, i postavio artiljerijske baterije i sisteme protivvazdušne odbrane. Pokreti trupa vršeni su tako da je neprijatelj verovao da su još uvek stacionirani u svojim bazama. Ta odluka je bila presudna i odlučujuća u spasavanju Ukrajine.

Naime, mesecima pre invazije, general je identifikovao tri glavna pravca koja bi Rusija koristila za invaziju sa severa, preko sopstvene teritorije i Belorusije. Umesto da se angažuje u ranim fazama invazije, dozvolio im je da napreduju do prve linije odbrane Kijeva, a zatim izvršio brze napade sa malim jedinicama u pozadini i prema lancima snabdevanja. Moskovske trupe su prekasno otkrile da stanovništvo nije na njihovoj strani.

NAJJAČA EKSPLOZIJA U KIJEVU OD POČETKA RATA: Zapad prenosi strašan snimak (VIDEO)

Izvor: Sd.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Šta je to malincizam

Zašto Srbi žele u EU? Oni će vam reći da veruju da će tako bolje da žive, jer će se naći u ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA