Najnovije

KIJEV U PANICI: Šta će biti veliko je pitanje

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski trudi se da što pre završi sporazum o isporuci borbenih aviona F-16 svojoj zemlji, plašeći se da bi pomeranje političkog klatna u zapadnim zemljama moglo potkopati kampanju podrške Kijevu u borbi sa Moskvom, piše „NJujork tajms” pozivajući se na dobro obaveštene izvore.

Prema službenim i bivšim američkim i ukrajinskim zvaničnicima koje je list intervjuisao, Kijev „oseća kako politički sat otkucava“ dok nastavlja da traži od svojih saveznika američke avione F-16. Zelenski očigledno želi da dobije što više aviona pre nego što izbori u EU i SAD „mogu doneti promenu mišljenja u vladama koje su obećale avione“, navodi se u izveštaju.

Akciju za pomoć Kijevu u nabavci F-16 i obuci ukrajinskih pilota pokrenule su Velika Britanija i Holandija u maju, a ukupno 11 zemalja sada podržavaju te napore. Međutim, Ukrajina ne očekuje da će dobiti prvi od obećanih ratnih aviona do 2024. godine.

Dok je administracija američkog predsednika DŽoa Bajdena signalizirala da će dozvoliti Danskoj, Norveškoj i Holandiji da pošalju svoje F-16 u Ukrajinu, novi predsednik SAD  bi mogao da promeni ovu politiku ako isporuka još ne bude završena, rekao je „NJujork tajms” neimenovani američki zvaničnik.

Drugi bivši američki zvaničnik je sugerisao da Zelenski takođe želi da obezbedi isporuke u slučaju da „spora kontraofanziva naruši političku podršku među saveznicima“.

Ukrajina bezuspešno pokušava da probije ruske linije od početka juna, izgubivši više, kako tvrdi zvanična Moskva, oko 43.000 pripadnika.

KINI PREKIPELO: Najveća ste nuklearna pretnja na svetu!

Izvor: Politika.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA