Najnovije

AMERIKANCI ISMEVALI "KRALJICU BITAKA" - Sad se žestoko kaju, ona razvaljuje Ukrajinu

Staljin je tvrdio da je artiljerija "kraljica bitaka" i da je zato uporno razvijao artiljerijsku oruđe i taktiku. To se i dalje pokazuje kao odlučujuća prednost na ukrajinskom frontu dugom oko hiljadu kilometara, iako Zapad omalovažava sve te ruske rezerve iz „Staljinove ere“.

Naime, američki vojni i obaveštajni analitičari i dalje se utrkuju da završe makar malo posrnule ukrajinske kontraofanzive. Pridružili su im se i novinari, pa NJuzvik piše o „uništenoj ruskoj artiljeriji“:

„Artiljerija je bila centralni deo ruske ofanzive na Ukrajinu, a sada je u velikoj meri u nedostatku jer sve efikasnije ukrajinsko oružje istog tipa izaziva razorne gubitke, prema američkim obaveštajnim analitičarima, navodi ovaj magazin.

- Artiljerija je do sada bila prednost Rusije, ali više nije - rekao je za NJuzvik visoki obaveštajni zvaničnik odbrane.

Međutim, istina je sasvim drugačija. Satelitski snimci iz vremena kada se Ukrajina spremala da pokrene kontraofanzivu pokazuju da Rusija svoju liniju fronta dugu 600 milja pojačava minskim poljima, barikadama, „zmajevim zubima“, protivtenkovskim rovovima i velikim pokretima i pregrupisanjima efektivnih artiljerija.

Tramp pre dolaska na sud: Velika mi je čast, idem u Vašington da...

Analiza ruske odbrambene linije u Ukrajini koju je uradio penzionisani australijski general Mik Rajan pokazuje da je: „Ruska artiljerijska odbrana smrtonosnija od bilo čega što je iskusila bilo koja vojska u poslednjih 80 godina“.

Mik Rajan ističe da bi prodor u takvu odbranu zahtevao najbolje operativne veštine kombinovanog naoružanja.

Ukrajina je u junu pokrenula dugo očekivanu kontraofanzivu sa ciljem oslobađanja teritorije na istoku i jugu zemlje, ali je do sada postigla samo marginalne dobitke.

A o efikasnosti artiljerije iz „Staljinove ere“ kako je podrugljivo nazivaju zapadni vojni i obaveštajni analitičari i novinari, pokušavajući da je omalovaže, govore ne samo o rezultatima kontraofanzive, već i činjenicama i fotografijama uništenih tenkova „Leopard“ i vojna vozila „bredli”.
Tako je Ministarstvo odbrane Rusije prvi put saopštilo da je ukrajinska samohodna haubica „Bogdan“ uništena u zoni specijalne vojne operacije, prenevši na Telegramu pisanje ratnog izveštača „Komsomoljske Pravde“ Aleksandra Koča.

- Retka sreća, ne može svako da se pohvali time. Ove haubice u Oružanim snagama Ukrajine mogu se nabrojati na prste jedne ruke – objasnio je on.

Ovo artiljerijsko oruđe ukrajinske odbrambene industrije predato je vojsci početkom godine i, „bez preterivanja, predstavlja njen ponos”.

– Samohodna artiljerijska oruđa na točkovima su veoma pokretna i na autoputu mogu da dostignu brzinu i do 80 kilometara na čas, što je veoma važno pri promeni položaja. Oklopna kabina šasije KrAZ-63221 štiti posadu od slučajnih krhotina, a automatski punjač obezbeđuje brzinu paljbe do šest projektila u minuti – istakao je ruski izveštač.

Glavna prednost "Bogdana" je top, sa dometom gađanja do 42 kilometra sa visokoeksplozivnim projektilom i do 55 - sa aktivno-reaktivnim. Ovo je uporedivo sa mogućnostima francuske samoreaktivne pogonskih topova na točkovima „CESAR“, koji su možda i najcenjenija samohodna artiljerijska oruđa.

KAKVO PONIŽENJE ZA ZAPAD: Šojgu komanduje sa NATO tenka - neprijatelja udarajte dok se povlači sa pozicija (VIDEO)

Izvor: Informer.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA