Najnovije

Ković: Sećanje na ’’Oluju’’ da objedini ceo srpski narod

Profesor na Filozofskom fakultetu u Beogradu Miloš Ković rekao je da je važno da obilježavanje 28 godina od pogroma srpskog naroda u zločinačkoj akciji “Oluja” postane dio kulture sjećanja u cijelom srpskom narodu i da u tome učestvuju i zvaničnici Crne Gore.

Ković je ocijenio da 4. avgust, kada je 1995. godine počela zločinačka akcija “Oluja”, nije dobio ono mjesto u kolektivnom sjećanju srpskog naroda koje zaslužuje. “To je datum sećanja, datum stradanja, ali i datum opomene. Za nas i naše potomke vrlo je važno da imamo realnu i trezvenu sliku prošlosti koja nije nimalo ružičasta. To znači da treba imati svest o tome odakle srpskom narodu i dan-danas preti opasnost”, rekao je Srni Ković, koji je istoričar.

On je napomenuo da mnogi Srbi nisu preživjeli genocid u 20. vijeku na području Hrvatske, podsjetivši da je Nezavisna Država Hrvatska obuhvatala i teritoriju Republike Srpske, odnosno cijele BiH.

“Za nas je veoma važno da taj datum stekne konačno dostojanstvo i značaj koji mu pripada”, istakao je Ković.

Govoreći o obilježavanju sjećanja na srpsko stradanje u Pogromu “Oluja” koje danas u Prijedoru zajedno organizuju Republika Srpska i Srbija, Ković je rekao da je dovoljno da na taj dan Srbija i Srpska pokažu punu solidarnost i da je srpski narod jedna cjelina. Ković je naveo da je to poruka sasvim suprotna onoj poruci koju je srpski narod, nažalost, poslao na dan pada Krajine 1995. godine, kada je, kako je rekao, Krajina ostavljena na cjedilu. “Nadam se da će doći i dan kada će u ovim obeležavanjima učestvovati i zvaničnici Crne Gore, kada će sećanje na ovaj datum dobiti onaj značaj koji zaslužuje i u Crnoj Gori”, rekao je Ković. Na taj način će, dodao je Ković, najveći dio Srba u regionu biti ujedinjen u sjećanju na stradanje i genocid nad srpskim narodom u Hrvatskoj u 20. vijeku.

Pogrom Srba u “Oluji” počeo je 4. avgusta 1995. godine ofanzivom hrvatske vojske i policije, te jedinica HVO-a na području Banije, Like, Korduna i sjeverne Dalmacije. Dan kasnije, 5. avgusta, hrvatska vojska je ušla u gotovo napušten Knin i istakla zastavu Hrvatske, dok su kolone izbjeglica preko srpskih teritorija u BiH krenule ka Srbiji. Tokom pogroma “Oluja” protjerano je 250.000 Srba, ubijeno više od 1.800 lica i spaljeno oko 22.000 srpskih kuća.

Međunarodni sud pravde je u presudi iz februara 2015. godine “Oluju” okvalifikovao kao etničko čišćenje, ali ne i kao genocid, mada svjetski eksperti za tu oblast tvrde da je ta operacija imala sva obilježja genocida.

"Ukrajina gubi na svim frontovima, njene Oružane snage su iscrpile svoje rezerve i na ivici su potpunog kolapsa"

Izvor: In4s

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Šta je to malincizam

Zašto Srbi žele u EU? Oni će vam reći da veruju da će tako bolje da žive, jer će se naći u ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA