Najnovije

NOVI RAT NA POMOLU: Pučisti u Nigeru mogu ozbiljno da oštete Evropu (MAPA/VIDEO)

Nigerijski Senat je doneo rezoluciju kojom se odbija zahtev predsednika Bola Tinubua da rasporedi nigerijske trupe u Republiku Niger kako bi obnovili demokratsku vlast u toj problematičnoj zemlji, prenose afrički mediji.

Pučisti (Foto: Jutjub)

Umesto toga, gornji zakonodavni dom je savetovao predsednika Tinubua i Ekonomsku zajednicu zapadnoafričkih država (ECOWAS), koju on vodi, da istraže političko rešenje krize.

Senatori su na taj način sprečili vojne akcije u Nigeru.

Predsednik Tinubu je u petak zatražio odobrenje gornjeg doma da mobiliše nigerijsku vojsku i pošalje u Republiku Niger za borbu protiv nigerijskih pučista koji su zbacili svog demokratski izabranog predsednika Mohameda Bazuma.

U rezoluciji nakon razmatranja zahteva Tinubua na zatvorenoj sednici u subotu, Senat je podržao druge korake koje preduzimaju Nigerija i Ekonomska zajednica zapadnoafričkih država (ECOWAS) da preokrenu državni udar, ali je odbacio opciju vojne akcije protiv siromašne zapadnoafričke nacije.

 

Predsednik Senata Godsvil Akpabio pročitao je rezoluciju nakon što su se poslanici vratili na plenarnu sednicu.

Akpabio je sugerisao da predsednik nije tražio odobrenje Senata da krene u rat u Republici Niger, ali to je netačno jer je Tinubu jasno naznačio plan za izvršenje mandata ECOWAS-a za raspoređivanje trupa u Nigeru ako kupisti ostanu neposlušni.

„Senat priznaje činjenicu da predsednik Tinubu na osnovu prepiske nije tražio odobrenje parlamenta, odobrenje ovog Senata, da krene u rat kao pogrešno predloženo u nekim krugovima“, rekao je Akpabio.

„Gospodin predsednik i glavnokomandujući su izrazili, citiram: „želju da s poštovanjem zatraže podršku Narodne skupštine u uspešnoj primeni rezolucija ECOWAS-a kako je navedeno u pomenutim saopštenjima'’, rekao je predsednik senata.

I Jutjub kanal African Insider je objavio materijal o mogućoj vojnoj intervenciji drugih zapadnoafričkih zemalja u Nigeru.

Ugrožen dotok gasa do Evrope?

Rat u Ukrajini je dao priliku aftičkim zemljama da isporučuju Evropskoj uniji prirodni gas nakon prekida isporuke ovog energenta iz Rusije.

Nigerija, Niger i Alžir su prošle godine potvrdili izgradnju gasovoda, kojim bi od Nigerije, preko Sahare i Sredozemnog mora gas bio isporučivan u Evropu.

Ovaj projekat je vredan 25 milijardi dolara, a EU pod uticajem tzv. Zelene agende i sankcija na ruske energente može ponovo da bude energetski ugrožena ukoliko pučisti zadrže vlast u Nigeru i zadrže svoj antikolonijalni stav prema Evropi, pre svega Francuskoj.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA