Najnovije

STROGO POVERLJIVA AKCIJA U EPS: Žestoko drma Srbiju

Nedugo pošto je Nova saznala da je Vlada odlučila da najveće javno preduzeće u Srbiji transformiše u akcionarsko društvo, plan je sproveden i otvorena su vrata privatnom kapitalu da preuzme vlasništvo nad EPS-om.

Prvi korak u tom pravcu bilo je angažovanje stranaca kao konsultanta. Nova.rs je ekskluzivno objavila ugovor koji je Vlada Srbije potpisala sa Norvežanima i proglasila ga tajnim. Danas su članovi upravljačke strukture EPS-a.

Portal Nova.rs je u oktobru prošle godine ekskluzivno objavio tajni ugovor koji je Vlada Srbije zaključila sa norveškom kompanijom „Ristad Energi” o konsultantskim uslugama za energetski sektor.

Ugovor sa Norvežanima zaključen je direktno, bez javnih nabavki, a potpisao ga je ministar finansija Siniša Mali. Vlada Srbije se tada obavezala da ovoj kompaniji isplati 1,55 miliona dolara samo za deo posla.

Nadležni su sve ovo pokušali da sakriju jer je ugovor bio označen kao „strogo poverljivo”.

Nakon objavljivanja teksta, u vladi je bukvalno nastala panika, a premijerka Ana Brnabić naložila je tadašnjem direktoru BIA Aleksandru Vulinu da sazna ko je našem portalu dao tajni dokument.

Ono što je pisalo u dokumentu

Razlozi za zapošljavanje stranaca navedeni su u dokumentu.

Pozivajući se na energetsku krizu u Srbiji, koja je eskalirala krajem 2021. godine nakon propasti EPS-a, a koja je dodatno produbljena zbog rata u Ukrajini, Vlada Srbije odlučila je da angažuje konsultanta za rešavanje „energetskih izazova” koji čekaju našu zemlju.

Umesto raspisivanja javne nabavke, odlučeno je da se, zaobilazeći procedure, ovaj posao poveri kompaniji „Ristad Energi”, uz obrazloženje da bi u suprotnom „Republika Srbija bila dužna da dostavi informaciju za koju smatra da je njihov otkrivanje bi štetilo suštinskim interesima njegove bezbednosti“.

Ovaj dokument nosi oznaku „strogo poverljivo“, kao i zaključak kojim je potvrđen ceo rad i koji je usvojila Vlada Srbije u tehničkom mandatu na sednici 1. septembra 2022. godine.

Sve se odvija u fazama, neke od njih su već završene

Ministarstvo finansija Vlade Republike Srbije tada je dobilo zadatak da pripremi predlog načina obezbeđivanja sredstava za ovaj posao, a novac će potom biti uplaćen, kako je navedeno u tački 7. zaključka, sa računa Državne uprave Republike Srbije. Generalni sekretarijat Vlade.

Zanimljivo je da se na kraju zaključka Vlade Srbije, u tački 8, navodi da „ovaj dokument, radi sprovođenja, treba dostaviti Generalnom sekretarijatu Vlade i Ministarstvu finansija, a samo u informativne svrhe Ministarstvu rudarstva i energetike“.

U dokumentu u koji je portal Nova.rs imao uvid, navodi se da je ceo rad podeljen u pet faza, takozvanih modula.

Prva, koja je ujedno i prva završena, obuhvatila je analizu postojećeg stanja u energetskom sektoru Srbije, koja bi trebalo da identifikuje probleme i predloži načine za njihovo ublažavanje.

Druga faza – poskupljenje struje


U drugoj fazi, kako se navodi u dokumentu, pažnja će biti usmerena na ono što treba da se uradi u sistemu, a ne pojedinačno u preduzećima i institucijama. Analiziraće se proizvodni kapaciteti, kvalitet proizvodnje, gubici u sistemu, tarife, cene...

Norvežani navode, između ostalog, da ono što može da utiče na poboljšanje situacije jeste „prilagođavanje cena – tržišne cene i nivoi subvencija”.

U ovoj fazi sve mere koje će biti preduzete su, kako je navedeno, kratkoročne, jer se očekuje da brzo daju rezultate.

Ova faza je već sprovedena. Struja je duplo poskupela, novo poskupljenje je već najavljeno za novembar ove godine, a sledeće u maju 2024. godine.

Treća faza – ulazak privatnog sektora u domaći energetski sektor


Ova faza je jedna od najinteresantnijih, pre svega, jer u njoj dominiraju teme upravljanja i strukture javnih preduzeća.

Naime, biće izvršena procena postojećih sposobnosti, načina na koji državna preduzeća treba da pristupe ovoj promeni i kakvu ulogu treba da ima privatni sektor.

„Preispitaće se trenutni raspored, kako u pogledu vlasništva i direktnog upravljanja sektorom, tako i u pogledu strana koje imaju uticaj; kako Srbija može da iskoristi krug koncesija i druga sredstva za privlačenje privatnih investicija u energetski sektor“.

Iz ovoga se može zaključiti da bi u narednom periodu, uz savetodavni angažman Norvežana, mogli da počnu razgovori o prilivu privatnog kapitala u Elektroprivredu Srbije. To bi bilo moguće jer je EPS započeo proces promene statusa javnog preduzeća u akcionarsko društvo.

U međuvremenu, Norvežani su ušli u upravljačku strukturu EPS-a. Od sedam članova Nadzornog odbora, trojica su stručnjaci iz Norveške.

Četvrta faza – Srbija na nuklearnoj energiji?


U dokumentu, koji je ekskluzivno objavio Nova.rs, pominje se i četvrta faza u kojoj će se, kako se navodi, utvrđivati dugoročne strateške mogućnosti Srbije, odnosno perspektive energetskog sektora do 2050. godine.

Kako se navodi u ovom dokumentu, za Srbiju će biti definisana tri moguća puta – brza tranzicija (snažna ulaganja u novu energiju i novu tehnologiju), spora tranzicija (veće oslanjanje na postojeću energiju, manje ulaganja u nove), treća faza (Srbija ka nuklearnom pogonu). , korišćenje nove nuklearne tehnologije).

Peta faza podrazumeva nastavak podrške Vladi Srbije i njenim državnim preduzećima po potrebi.

OVO JE ČOVEK KOJI ČUVA PUTINA - Šef garde gospodin Zolotov

Izvor:  Nova.rs

 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Šta je to malincizam

Zašto Srbi žele u EU? Oni će vam reći da veruju da će tako bolje da žive, jer će se naći u ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA