Najnovije

AMERIKANCI PRAVE IZLAZNU STRATEGIJU? Rat u Ukrajini pokazuje njihove slabosti

Žrtve na bojnom polju će odlučiti o tome da li će i koliko Ukrajina uspeti da se oporavi i zauzme teritorije, ali će ishod rata oblikovati spoljni faktori među kojima su i predsednički izbori u SAD.

Žrtve na bojnom polju će odlučiti o tome da li će i koliko Ukrajina uspeti da se oporavi i zauzme teritorije, ali će ishod rata oblikovati spoljni faktori među kojima su i predsednički izbori u SAD.

U trenucima dok pokušava da napravi odlučni proboj na frontu u kontraofanzivi koja nije ispunila njena ali ni očekivanja zapadnih saveznika, jedna od najvećih tragedija za Ukrajinu je ipak, to što ne može sama da odlučuje o svojoj sudbini.

Režim u Kijevu u potpunosti zavisi od kanala kojima stiže američko i zapadno naoružanje u Ukrajinu.

Zaustavljena ofanziva i zimski ćorsokak imali bi posebne posledice u Sjedinjenim Američkim Državama jer bi mogli da pojačaju pitanja o američkoj podršci ratu koja će se sigurno nametnuti u žestokoj izbornoj godini.

Amerikanci očekuju sučeljavanje između DŽoa Bajdena, koji je oživeo zapadnu alijansu i koji je najvažniji spoljni saradnik Ukrajine, i bivšeg predsednika Donalda Trampa, skeptika NATO-a koji je obećao da će okončati rat za 24 sata, verovatno pod Putinovim uslovima.

Čak i ako Tramp ne bude kandidat republikanaca smanjenje javne podrške ratu moglo bi da našteti Bajdenu.

Zbog toga iz političkih ali i strateških razloga postoji ogroman pritisak da dugo najavljivana kontraofanziva Ukrajine ovog leta da ostvari značajne prodore na bojnom polju. Međutim, toga i dalje nema.

Američki Si-En-En- pozivajući se na izjave četvorice zvaničnika iz Vašingtona objavio je izveštaj u kome se navodi da je malo verovatno da će Ukrajina uspeti da promeni tok rata.

Zapadni zvaničnici sve „otrežnjujuće” navode procene o sposobnosti ukrajinskih snaga da ponovo zauzmu značajnu teritoriju, potvrdila su Si-En-En-u četiri visoka američka i zapadna zvaničnika, koji su upoznati sa najnovijim obaveštajnim podacima.

„Videćemo još u narednih nekoliko nedelja, da li postoji šansa za napredak. Ali da Ukrajinci zaista postignu napredak koji bi promenio ravnotežu na frontu, mislim da je to krajnje, vrlo malo verovatno“, rekao je visoki zapadni diplomata za Si-En-En.

Za neuspeh na frontu Ukrajinci krive Ruse koji su se dobro ukopali, izgradili rovove, postavili minska polja i nisu napustili položaje kada su ukrajinske snage u “bredlijima” i “leopardima” krenuli na njih.

Volodimir Zelenski nalazi se u sve težoj situaciji jer sa terena ne stižu dobre vesti, zapadni saveznici traže rezultate a vreme ni njima ni Zelenskom ne ide na ruku. U Americi se očekuje žestoka predizborna kampanja a jesenje kiše i blato sigurno Ukrajincima neće pomoći da napreduju na frontu.

Penzionisani general-potpukovnik Mark Hertling podseća da  su „mnogi analitičari verovali da Ukrajina ne može da zaustavi Rusiju na početku ovog rata”, ali su kijevske snage dokazale da su pogrešili. Rat se i dalje vodi. General Hretling smatra da se ofanziva odvija na ogromnom području, udaljenosti kao između Vašingtona i Bostona i da Ukrajincima treba još vremena da ostvare napredak.

„Postoji mnogo grubih komentara o tome šta se trenutno dešava, ali ono što Ukrajina radi je najteža od svih misija i potrajaće mnogo vremena“, rekao je Hertling.

SAD su se obavezale da će obnoviti suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine. Međutim, kako vreme prolazi sve je izvesnije da se Rusija neće povući sa teritorija na istoku i jugu Ukrajine, a dugotrajni rat, ipak, nije u interesu Amerike.

Hladni rat je stvorio Istočnu i Zapadnu Nemačku, Severni i Južni Vijetnam i Severnu i Južnu Koreju, a ovaj u Ukrajnini, bez obzira koliko se to činilo neprijatno Ukrajincima, verovatno će rezulirati stvaranjem nekakve krnje Ukrajine, tampon zone između Rusije i NATO-a.

NAPREDNJACI IZVIŽDANI JAKO: Narodno nezadovoljstvo se širi nikada jače (VIDEO)

Izvor: Politika.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Šta je to malincizam

Zašto Srbi žele u EU? Oni će vam reći da veruju da će tako bolje da žive, jer će se naći u ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA